Index Vakbarát Hírportál

Soros szerint felháborító, hogy egyesek azt terjesztik, pénzeli az amerikai tüntetőket

2020. június 6., szombat 17:02

A Facebookot, a Twittert, illetve más közösségi platformokat használnak annak a teljes mértékben megcáfolt összeesküvés-elméletnek a terjesztésére, amely szerint Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány fizet a tüntetőknek, jelen esetben a George Floyd meggyilkolása miatt tiltakozóknak.

Megdöbbent minket az a próbálkozás, amely az egyesült államokbeli, és a világ minden más tájáról származó emberek elemi erejű felháborodását és haragját próbálja megkérdőjelezni

- írta az Indexnek eljuttatott közleményében Soros György szóvivője. 

Michael Vachon a közleményben jelezte, hogy már kapcsolatba léptek a Twitterrel és a Facebookkal, a két cég azonban egyelőre „semmilyen érdemi lépést nem tett a felháborító helyzet kezelésére".

Hangsúlyozza, hogy gyászolják George Floydot, és mindazon afroamerikaiak halálát, akik rendőri brutalitás elszenvedői voltak. Ők olyan emberek miatt szenvedtek, akiknek a közösségünk védelme és szolgálata lenne a feladata, nem a közösség tagjainak meggyilkolása" - írja.

Reménykednek továbbá abban, hogy az emberek békésen tüntetnek az igazságszolgáltatás jobbá tételéért, amely a történelem során már többször kudarcot vallott etnikai kérdésekben. „Az erőszak minden formáját elutasítjuk, és nem engedjük, hogy néhány ember romboló tettei elvonják a figyelmet az összefogásról" - folytatódik a közlemény.

Hangsúlyozza azt is, hogy büszkén támogatják azokat a szervezeteket, amelyek előmozdítják a polgári elkötelezettséget, és amelyek támogatják az emberek azon jogát, hogy kormányukhoz forduljanak a sérelmeik megoldása érdekében. „Ezek az emberek azért tiltakoznak, mert aggódnak az országukért, nem azért mert bárki is fizetne nekik, ahogy azt néhány cinikus hang állítja". Minden ilyen állítás „hamis, sértő, és kárt okoz a demokráciának" - teszi hozzá.

A 444 összeszedte, hogy a tüntetők Soros általi finanszírozásának vádját eddig többek között a New York Times, a Snopes, a Politifact, a Reuters, az AFP és a Vox is cáfolta.

Rovatok