Index Vakbarát Hírportál

Első járványmentes nap Venetóban: megteltek a jesolói strandok

2020. június 7., vasárnap 21:52

Az első "járványmentes" nap volt a koronavírus-betegség olaszországi terjedésének egyik kiindulási pontjaként ismert Venetóban. A tartomány legnépszerűbb üdülőhelye máris megtelt külföldi turistákkal. Spanyolországban, Törökországban és Nagy-Britanniában javul a helyzet.

Egész Olaszországban 53 beteg halt meg egy nap alatt a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint, és százkilencvenhét új fertőzöttet szűrtek, többségüket továbbra is Lombardiában, írja az MTI. 

A járvány egyik gócpontjának számító Venetóban több mint három hónap kellett az új fertőzöttek és a halottak napi számának lenullázásához. A tartományban terjedt el elsőként a koronavírus-járvány: február 23-án vesztegzár alá helyezték Vo'Euganeo kisváros 3500 lakosát. A majdnem 5 millió lakosú tartományban azóta több mint 19 ezer fertőzöttet szűrtek, az aktív betegek száma 1085. A halottak száma megközelítette a kétezret.

Olaszországban 32 264-re csökkent az aktív fertőzöttek száma, miközben a gyógyultaké 165 ezer fölé emelkedett. Kórházban valamivel kevesebb mint ötezer beteg van, 287-en intenzív osztályon. Utóbbiak száma márciusban megközelítette a négyezret. A halottak száma az utóbbi egy nap alatt 53-mal emelkedett. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek mennyisége elérte a 234 998-t. Az új fertőzöttek száma - a halottakat is számolva - egy nap alatt 197-tel emelkedett, ebből 125 esetet Lombardiában szűrtek.

Jesolo tengerparti szállodái megteltek külföldi turistákkal

Többségében német, osztrák és angol turisták tértek vissza az északkelet-olaszországi tengerpartpart egyik legismertebb üdülőhelyére, Jesolóba, ahol az olaszországi határok megnyitása utáni első hétvégén megkezdődött a nyári szezon vasárnap. Csak a hétvégén érkezett rossz idő lassíthatja a turisták érkezését az adriai Jesolóban, amely az olaszországi idegenforgalom újraindulásának példaképévé vált alig pár nappal a június 3-i határnyitás után.

Antonio Vigolo, a város egyik történelmi szállodájának tulajdonosa az olasz sajtónak nyilatkozva elmondva, hogy hetven szobában vannak már külföldi vendégek, több mint felük német, a többiek pedig angolok, de vannak Európában "ragadt" amerikaiak is. Elsőként a müncheni Marinoff család érkezett, szerda hajnalban lépve át az olasz határt. Negyven év óta ebben a jesolói szállodában töltik júniusi szabadságukat, és az idén sem mondtak le róla. Antonio Vigolo elmondta, meghatódott a törzsvendégek ragaszkodásától, akik az olaszországi járványhelyzet ellenére is visszatértek.

Azt hitték, plexiüveggel választottuk el egymástól a strandon a napernyőket, de semmi ilyesmit nem vezettünk be, csak nagyobb távolságra helyeztük a napozóágyakat. 

– mondta a szállodatulajdonos.

Tavaly a magyar turisták által is ismert Jesolo a leglátogatottabb olaszországi üdülőhelyek között szerepelt a közeli Bibionéval és Caorléval együtt. A venetói kormányzó, Luca Zaia korábban hangsúlyozta, hogy a tartomány nyári idegenforgalma a németek és osztrákok érkezésétől függ. A régióban 55 ezren dolgoznak az idegenforgalomban, és közülük már 35 ezren veszítették el állásukat. 

Spanyolországban is javul a helyzet

Az elmúlt egy hétben nem regisztráltak koronavírus okozta halálesetet Spanyolország 17 tartományából kilencben, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában, közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. Az érintett tartományok között van például Andalúzia, Baszkföld, Murcia, Kasztília-La Mancha, a Kanári- és a Baleár-szigetek.

A jelentés szerint hét nap alatt 72-en hunytak el a fertőzés következtében a dél-európai országban, a halálos áldozatok száma elérte a 27136-ot. Az elmúlt egy napban 102 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, míg összesen 241 550 esetet igazoltak.

A kockázat fennáll, mondta Pedro Sánchez miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján, ahol megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint azokon a nyilvános helyeken, ahol nem lehet betartani az előírt másfél-két méteres távolságot, kötelező marad a szájmaszk viselése azt követően is, hogy két hét múlva lejár a járvány miatt három hónapja bevezetett szükségállapot.

A kormány keddi ülésén fogadja el azt a szabályozás-tervezetet, amellyel a járványügyi intézkedések feloldása után szavatolná a biztonságot addig, amíg tart az egészségügyi vészhelyzet.

Nagy-Britanniában is javulás látszik

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában is. Skóciában most első ízben egyetlen halálesetről sem érkezett jelentés. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 77 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.

Országosan eddig 40 542 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy két és fél hónapja érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések. A nagy-britanniai Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma. Észak-Írországban - a járvány elhatalmasodása óta másodszor - szintén nem jelentettek halálesetet vasárnap az egészségügyi hatóságok az előző 24 óráról. Vasárnap esti tájékoztatásában a brit egészségügyi tárca közölte: vasárnap délig egy nap alatt 142 123 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában, és 1320 új fertőzést azonosítottak.

Az újonnan kiszűrt esetek száma is most a legalacsonyabb a járványellenes intézkedések bevezetése óta. Áprilisban naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

Törökországban stagnálás

Törökországban vasárnap 914 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, és ezzel az igazolt fertőzöttek száma elérte a 170 132-t - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A naponta regisztrált esetek száma május 18. óta, tehát immár három hete 786 és 1186 között ingadozik. Mindazonáltal a mutató az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen csökkent, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, pénteken 930-on, szombaton 878-on állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 23-an vesztették életüket a vírus okozta szövődményekben, így a halálos áldozatok száma 4692-re nőtt. A halálozások napi száma szintén május 18. óta ugyancsak nagyságrendileg azonos szinten mozog, 18 és 34 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember halt meg. A pénteki adat 18, a szombati 21 volt.

Vasárnap hosszú hetek után először emelkedett mind az intenzív osztályon fekvő, mind a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma, az előbbi 591-ről 613-ra, az utóbbi 264-ről 274-re. A gyógyultak száma 1922-vel 135 ezer 322-re nőtt, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 79,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,3 millió vírustesztet végeztek el.

A kis-ázsiai ország május 4-étől lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely az "ellenőrzött társadalmi élet" nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, valamint az éttermek, a kávézók, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, az óvodák, a szállodák és a strandok. Megnyílt továbbá a belföldi személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány, bár 15-ben - köztük Isztambulban és Ankarában - múlt szombaton és vasárnap még érvényben volt a hétvégeken alkalmazott kijárási tilalom. A mostani hétvégére már eltörölték a korlátozást.

A belföldi légi közlekedés június 1-jén indult újra. A nemzetközi légi járatokat június 10-től fokozatosan indítják, Magyarországra például június 15-étől. A Törökországba érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és tartózkodási helyét regisztrálják.

Rovatok