Index Vakbarát Hírportál

Bristolban a tüntetők ledöntötték és a folyóba dobták egy rabszolgatartó szobrát

2020. június 7., vasárnap 21:44

Szerte Nagy-Britanniában tüntetéseket tartottak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen George Floyd meggyilkolására emlékezve, több ezren demonstráltak Londontól Nottinghamen át Manchesterig békés és kevésbé békés tömegrendezvényeken.

Londonban a tüntetők vasárnap este az amerikai nagykövetségtől a kormányzati negyedbe, a parlament elé és a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Streethez vonultak, itt azonban rendőrsorfal állította meg a menetet. A tüntetés nagyrészt békés volt, de több csoport fémkorlátokkal, kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik ezután visszaszorították a parlament közeléből a tömeget.

Cressida Dick, a Scotland Yard - a londoni rendőrség - főparancsnoka vasárnap esti közleményében tudatta, hogy a londoni megmozdulások kezdete óta eddig 27 rendőr sérült meg, közülük 14 a hétvégén. Különösen heves összecsapások voltak szombat este a Downing Street közvetlen közelében, ahol a tüntetők közül többen tűzijáték-rakétákkal, petárdákkal, kövekkel támadtak a rendőrökre.

Az egyik megbokrosodott rendőrségi ló ledobta lovasát, egy rendőrnőt, akit kórházba kellett szállítani. A ló ezután a tömegbe rohant, ahol szintén többen megsérültek. A Scotland Yard főparancsnoka közölte, hogy a megmozdulások számos résztvevőjét őrizetbe vették és nekik bíróság előtt kell felelniük a rendőrök elleni erőszakos fellépésért.

A nyugat-angliai Bristolban vasárnap a tüntetők ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát. A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett. A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát - köztük nőket és gyerekeket - szállított Amerikába.

Colston megítélése rendkívül ellentmondásos és vitatott. A rabszolgakereskedelemben játszott szerepe miatt sokan - köztük történészek is - régóta követelték szobrának eltávolítását és személyiségének átértékelését. Miután azonban vagyonának jelentős részét Bristol felvirágoztatására és jótékonysági célokra fordította, a nyugat-angliai nagyvárosban máig számos közintézmény és utca viseli nevét. Priti Patel brit belügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában "szégyenteljes vandalizmusnak" nevezte a szobor ledöntését.

Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves George Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni. A férfi levegőért könyörgött, de hiába, és a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották, és később vádat is emeltek ellenük. Az eset után tüntetéshullám söpört végig az Egyesült Államokon, és a világ számos országában tiltakozásokat tartottak. (MTI)

Rovatok