Index Vakbarát Hírportál

Irán: Nem a járvány súlyosbodik, csak a szűrés lett hatékonyabb

2020. június 7., vasárnap 18:23 | aznap frissítve

Irán szerint a szűrés hatékonyságának és nem a járvány súlyosbodásának tudható be, hogy több fertőzöttet találtak az országban, derül ki iráni illetékesek vasárnapi nyilatkozataiból. Az új fertőzöttek számának emelkedése egy hónapja kezdődött, amikor Irán elkezdte lazítani a járvány terjedésének megfékezése érdekében életbe léptetett korlátozásokat.

„Az esetszám növekedésének fő magyarázata, hogy azokat a fertőzötteket is azonosítani tudjuk, akik nem vagy alig mutatnak tüneteket” – magyarázta Mohammed-Mehdi Guja, a teheráni egészségügyi minisztérium járványügyi vezetője.

Ugyanakkor elismerte, hogy a korlátozások feloldása is hozzájárul az esetszám növekedéséhez, de úgy vélte, hogy ez a világon máshol is így van.

Irán 31 tartományának többségében mostanra helyreállt a szinte normális, a járvány előttire emlékeztető életvitel.

Az egészségügyi tárca szóvivője pedig úgy fogalmazott: az élet újraindulásával „teljesen normális”, hogy a fertőzöttek száma is emelkedik.

Egyúttal úgy vélte, hogy az egészségügyi helyzet folyamatosan javul az országban. Péntekről szombatra 2364 ember kapta el az új koronavírust Iránban.

A fertőzöttek száma így 171 789-re emelkedett. Közülük 2596-an vannak válságos állapotban kórházban. A halálos áldozatok száma 8281, 72-vel több, mint egy nappal korábban. Az iráni kormány által szolgáltatott adatok megbízhatóságával kapcsolatban azonban bel- és külföldön egyaránt megfogalmazódtak kételyek. (MTI)

Rovatok