Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a palesztin Iszlám Dzsihád volt vezetője

2020. június 7., vasárnap 22:07

Elhunyt Ramadán Sallah, az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet volt vezetője egy betegség következtében - közölte az al-Manar libanoni televízió szombaton, vasárnap pedig végső nyugalomra helyezték Damaszkuszban.

A 62. életévében elhunyt Sallah 1995-től 2018-ig volt az Irán támogatását élvező radikális szervezet főtitkára. Az al-Manar nem közölte, milyen betegségben szenvedett a többi között az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Iszlám Dzsihád volt vezetője.

Az Iszlám Dzsihád ugyanakkor közölte, hogy Sallah egy szívműtétet követően több mint három éven át kómában volt. Halálának pontos helye nem ismert, de sokan úgy sejtik, hogy Libanonban tartózkodott.

Sallah Gázában született 1958-ban. Egyiptomban tanult közgazdaságtant, majd doktori címet szerzett Nagy-Britanniában. 1995-ben választották meg az Iszlám Dzsihád élére, miután a szervezet korábbi vezetőjét, Fathi Sikakit - nagy valószínűséggel izraeli ügynökök - meggyilkolták Máltán. 2018-ban a szervezet Sallah helyettesét, Ziád an-Nahalahot tette meg vezetőnek.

A szervezet, amely palesztin állam létrehozásáért harcol, számos merényletet követett el Izraelben. Vannak irodái Szíriában és Libanonban is, tevékenysége azonban legfőképpen a Gázai övezetre összpontosul.

Sallah az Egyesült Államok által legkeresettebb terroristák listáján szerepelt. Washington ötmillió dollár nyomravezetői díjat ajánlott ki annak, aki a férfi elfogásához vezető információkkal tudott volna szolgálni. (MTI)

Rovatok