Index Vakbarát Hírportál

8 perc és 46 másodpercen át térdeltek az amerikai képviselőház demokrata politikusai

2020. június 8., hétfő 19:05 | aznap frissítve

8 perc és 46 másodpercen át térdeltek fejet hajtva, némán a szövetségi képviselőház demokrata párti képviselői, éppen annyi ideig, amennyin át Geroge Floyd nyakán gyilkosa, a rendőr Derek Chauvin térdelt. A CNN tudósítása szerint demokrata képviselők Floyd és más afroamerikai emberek tiszteletére tettek így. 

Azért vagyunk itt, hogy kifejezzük fájdalmunkat, és kifejezzük együttérzésünket és tiszteletünket az amerikai néppel, amely felemelte szavát a rendőrségi brutalitás megnyilvánulásaival szemben. Azért vagyunk itt, hogy lerójuk tiszteletünket George Floyd emléke előtt

– mondta Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke. A megemlékezést követően a demokraták bemutatták a rendőrség reformjára vonatkozó terveiket. Pelosi szerint az egész nemzet számára gyötrelmes helyzet átalakulhat a társadalmi fellépés mozgalmává, amikor az amerikaiak országszerte békésen tiltakoznak az igazságtalanság ellen. A házelnök azt is mondta, hogy a törvényhozók és az országot irányítók felelőssége, hogy átfogó reform kezdődjön, az igazságszolgáltatási törvényekben pedig strukturális átalakításokat kell végrehajtani, kezdve azzal, hogy 

a rendőrségi kötelezettségszegések feltárását és a felelősségre vonást akadályozó passzusokat eltávolítják.

A reform ugyanakkor további, jelentős beavatkozást ígér, köztük a rendőrség demilitarizálását a katonai fegyverek rendőri szerveknek történő átadásának korlátozásával, a rendőrség felszerelésénél kötelezően megkövetelnék a test- és műszerfalkamerákat, a rasszista alapú profilozás megszüntetését. Pelosi felszólította Mitch McConnellt, az amerikai szenátus többségi republikánus frakciójának vezetőjét, hogy haladéktalanul fogadják el a jogszabályokat, miután a törvényjavaslatot elfogadták az alsóházban.

A rasszizmus és rendőri brutalitás ellen kirobbant amerikai tüntetések egyik fő jelszavává vált a rendőrség költségvetésének radikális csökkentése, sőt, egyes aktivisták egyenesen a rendvédelmi szervek feloszlatása mellett kardoskodnak. Ezek az ötletek eddig a fősodorbeli politikában elképzelhetetlenek lettek volna, a rendvédelmi költségvetés évtizedek óta töretlenül nő. A koronavírus-járvány és a tüntetés farvizén azonban egyre több amerikai városban indulnak reformtervek, Minneapolisban pedig a rendőrség gyökeres felforgatását ígérik. A folyamatokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Jonathan Ernst / Reuters)

Rovatok