Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: A Nemzeti Gárda kivonul Washingtonból

2020. június 8., hétfő 00:07

A Nemzeti Gárda kivonul a szövetségi fővárosból, Washingtonból - jelentette be vasárnap Donald Trump amerikai elnök. A Nemzeti Gárda tagjai egy hétig voltak jelen az amerikai fővárosban, miután a tüntetések erőszakba torkollottak.

"Épp most adtam utasítást a mi Nemzeti Gárdánknak, hogy kezdjék meg a kivonulást Washingtonból most, hogy a helyzet már tökéletesen ellenőrzés alatt van" - írta az elnök a Twitteren. Szerinte a Nemzeti Gárda tagjai most ugyan hazamennek, de ha szükséges gyorsan vissza is térhetnek.

Washington nem önálló tagállam, de különleges státusa van.  Az alkotmány értelmében a szövetségi kormányzatnak döntési jogkörrel rendelkezik több területen. Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere a múlt héten írásban kérte Donald Trumpot a Nemzeti Gárda kivonására.

Az afromerikai polgármesternő először óvatosan, majd nyíltan a tüntetők mellé állt, és a héten a Fehér Házhoz közeli kis teret átnevezte és kicseréltette az utcanév-táblát Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) táblára, miután aktivisták az egész utcán óriási sárga betűkkel felfestették az úttestre a Black Lives Matter feliratot.

Az Egyesült Államokon végigsöprő, több helyen erőszakba, gyújtogatásokba és fosztogatásokba torkolló tüntetéssorozat azt követően kezdődött, hogy május 25-én egy rendőri igazoltatás során a rendőrök a földre szorították és megbilincselték a 46 éves afroamerikai George Floydot. Az egyik rendőr a férfi nyakára térdelt, aki ennek következtében meghalt. A négy rendőrt azonnal elbocsátották, és azóta mind a négyük ellen vádat is emeltek. (MTI)

Rovatok