Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéket szidta a minisztérium honlapján, elmarasztalták a német belügyminisztert

2020. június 9., kedd 17:48 | aznap frissítve

Elmarasztalta a német szövetségi alkotmánybíróság Horst Seehofer belügyminisztert kedden, amiért a pártpolitikai küzdelem részeként tett nyilatkozatot tartalmazó interjút közölt a tárca honlapján.

Az alkotmánybíróság ítélete szerint

Horst Seehofer a minisztériumi honlap felhasználásával olyan erőforrást vett igénybe a pártpolitikai küzdelemhez, amelyhez a kormányban betöltött tisztsége révén fért hozzá.

Ezzel megsértette az állami szerveknek pártpolitikai semlegességet előíró kötelezettséget, és megsértette az interjúban bírált párt, a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) esélyegyenlőséghez fűződő jogát.

Szükséges, hogy semlegesek maradjanak a pártoknál nagyságrendekkel több erőforrással rendelkező állami szervek, ami a szövetségi kormányra és a testület tagjaira is vonatkozik, egy miniszternek mindenkit egyformán szolgálnia kell – fejtette ki Peter Müller tanácsvezető alkotmánybíró.

Az alkotmánybíróságnál az AfD panaszolta be a minisztert, amiért a tárca honlapján közöltek egy 2018-as interjút. Horst Seehofer a dpa hírügynökségnek adott interjúban a többi között kifejtette, hogy az AfD akár ezerszer is elmondhatja magáról, hogy demokrata, mégis szembehelyezkedik a demokratikus berendezkedésű német állammal, és az „államot bomlasztó” politikát folytat.

Rovatok