Index Vakbarát Hírportál

Lekötik az amerikai rendőröket a tüntetések, hatvan éve nem öltek meg ennyi embert Chicagóban

2020. június 9., kedd 22:49 | aznap frissítve

Miközben a George Floyd halála miatt demonstrálók nagy része a rasszizmus, a kisebbségekkel szembeni rendőri brutalitás és a súlyos gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek miatt tüntet, több amerikai nagyvárosban gondot okoznak a zavargások és fosztogatások is.

Chicagóban is bőven van dolga a rendőrségnek, a felfordulás olyannyira leköti őket, hogy más bűncselekmények felderítésére és megelőzésére egyszerűen kevesebb idejük marad. Emiatt hatvanéves gyilkossági rekord dőlt meg május 31-én.

A BBC cikke szerint ekkor 24 óra alatt 18 embert öltek meg a városban. Május utolsó hétvégéjén, egy háromnapos ünnepen összesen 85 embert lőttek meg, 24-et pedig megöltek a Chicagói Egyetem adatai alapján. Az áldozatok többsége fekete. A 85 ember között vannak diákok, szülők és középkorú munkások is.

A Chicagói Egyetem kutatásvezetője, Max Kapustin szerint a rendőrség nagy figyelmet fordít a tüntetésekre, ami utat nyit annak az „abszurd mennyiségű vérontásnak", amit május végén tapasztaltak. Május 31-én a segélyhívó vonalakra is sokkal több bejelentés érkezett, 15 ezer helyett 65 ezer hívást fogadtak a 911 helyi központjában.

Chicago gyilkossági rátája egyébként bár a legmagasabbak között van az amerikai városok között, az utóbbi években jelentősen csökkent. Az 1990-es években nem volt ritka, hogy egy év alatt több mint 900 embert öltek meg.

2018-ra ez a szám 561-re csökkent, ez annyi, mint a New Yorkban és Los Angelesben történt gyilkosságok száma összesen. 2019-ben pedig 492-re mérséklődött a szám. Fontos megjegyezni, hogy a majdnem 10 milliós lakosságával Chicago az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városa.

Rovatok