Index Vakbarát Hírportál

Három év börtönre ítélték az osztrák ezredest, aki 20 éven át kémkedett az oroszoknak

2020. június 9., kedd 23:44

Három év börtönre ítélte a salzburgi tartományi bíróság kedden este az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák ezredest. Az ítélet nem jogerős, ugyanakkor a vádlott elfogadta a döntést. A 71 éves salzburgi lakost államtitkok elárulásának vádjával ítélték el. A márciusban kezdődött, nyilvánosság kizárásával tartott eljárás során a férfi részleges beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint 1992-től 2018 szeptemberéig kémkedett az orosz katonai hírszerzésnek, ezzel a tevékenységgel nyugállományba vonulását követően sem hagyott fel, amiért mintegy 280 ezer eurót (96 millió forint) kapott ellenszolgáltatásként. Rádiót, műholdas kommunikációs eszközöket, illetve külön erre a célra alkalmas szoftvert használt, hogy összeköttetésbe kerülhessen orosz kapcsolattartójával az ügyészség szerint.

Állítólag kiterjedt információkat továbbított fegyverrendszerekről, valamint az osztrák hadsereg és légierő műveleteiről. Michael Hofer, a vádlott védője közölte, hogy védence sem állami, sem katonai titkokat nem adott át, mindössze külföldi tudósítóhoz hasonlatosan szabadon hozzáférhető forrásokból származó információkat továbbított és ezért 220 ezer eurót (76 millió forint) kapott.

Az ügyvéd a tárgyalás után elmondta, hogy védencét az ítélet jogerőre emelkedéséig szabadlábra helyezték. Az ítéletbe már beszámították a vizsgálati fogságban töltött időt. A kémbotrány komoly diplomáciai feszültséget szült Moszkva és Bécs között. A két ország hagyományosan igyekszik konstruktív kapcsolatokat fenntartani dacára az Oroszországgal szemben elrendelt uniós szankcióknak. (MTI)

Rovatok