Index Vakbarát Hírportál

Bírói végzés gátolja, hogy eltávolítsák Virginia központjából a rabszolgatartás szimbólumát

2020. június 9., kedd 12:41

Egy virginiai bírói végzés meggátolja a helyi demokrata kormányzó döntését, miszerint távolítsák el Robert Lee tábornok, a polgárháború konföderációs csapatainak egykori vezetőjének richmondi szobrát, írja a Reuters.

Ralph Northam kormányzó szerint ugyanis az 1890-ben felavatott szobor felállítása „ nem volt helyes akkor sem, és nem helyes most sem”, ezért utasításba adta az eltávolítását. 

A polgárháborúban (1861-1865) a konföderációs seregek a déli államok katonáit tömörítették, ők álltak hadban az északi, unionista csapatokkal. A déli, rabszolgatartó államok ugyanis el akartak volna szakadni az Egyesült Államok uniójától. Vereségük után 25 évvel avatták fel Robert Lee tábornok lovas szobrát a virginiai fővárosban, Richmondban, amely korábban a konföderációs államok fővárosa is volt.

A kormányzó közölte, hogy a szobrot "a lehető legrövidebb időn belül" eltávolítják, és raktárban őrzik majd mindaddig, amíg nem döntenek a későbbi sorsáról. A döntést Northam a 46 éves George Floyd brutális rendőri intézkedés miatt bekövetkezett halála miatti tüntetések közepette hozta meg. Ezt gátolja meg most a bírói döntés.

Az afroamerikaiak jó része a konföderációs seregek vezetőjében az egykori rabszolgatartó államok megtestesítőjét látja, noha Lee tábornok bizonyítottan ellenezte a rabszolgaságot. A Floyd halála miatti tömegmegmozdulásokon több helyütt megrongálták a konföderációs szobrokat és emlékműveket is, ezért több amerikai nagyvárosban úgy döntöttek a helyi vezetők, hogy eltávolítják a szobrokat. Levar Stoney, Richmond afroamerikai polgármestere közölte: a városban további négy konföderációs emlékművet akar eltávolítani.

A nyugat-angliai Bristolban a tüntetők ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát. A Bristolban született Colston 1680-ban a Nyugat-Afrikából az amerikai kontinensre irányuló angol rabszolgakereskedelem monopóliuma, a Royal African Company tagja, 1689-ben alkormányzója lett. A II. Károly király alapította Royal African Company becslések szerint legalább 85 ezer afrikai rabszolgát - köztük nőket és gyerekeket - szállított Amerikába.

Colston megítélése rendkívül ellentmondásos és vitatott. A rabszolgakereskedelemben játszott szerepe miatt sokan - köztük történészek is - régóta követelték szobrának eltávolítását és személyiségének átértékelését. Miután azonban vagyonának jelentős részét Bristol felvirágoztatására és jótékonysági célokra fordította, a nyugat-angliai nagyvárosban máig számos közintézmény és utca viseli nevét. Priti Patel brit belügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában "szégyenteljes vandalizmusnak" nevezte a szobor ledöntését.

(Ajánlókép: Reuters)

Rovatok