Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában vasárnaptól megszűnik az egészségügyi vészhelyzet

2020. június 10., szerda 16:38

Szlovákiában vasárnap véget ér a veszélyhelyzet

Szlovákiában vasárnaptól véget ér a március közepén kihirdetett egészségügyi vészhelyzet, erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány az MTI beszámolója szerint.

A vészhelyzet egyebek mellett azt tette lehetővé, hogy a kormány kötelezze az egészségügyi dolgozókat tevékenységük végzésére, vagy bizonyos foglalkozások esetében felfüggessze a sztrájkjogot. Az egészségügyi vészhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel. A rendkívüli helyzetet még március 11-én rendelte el a kormány, és az továbbra is érvényben marad. 

Szlovákiában továbbra is alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már másfél hónapja öt alatt van. 

Ausztria megnyitja a határait

Ausztria június 16-tól 31 ország irányába megnyitja a határait, jelentette be szerdán Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter az MTI szerint. Jövő keddtől csaknem minden európai uniós államba szabadon lehet közlekedni, így az olaszországi, a horvátországi, és a görögországi nyaralás is lehetővé válik az osztrákok számára, tette hozzá.

Bár Olaszország és Dánia irányába is megnyitják az osztrákok a határokat, utazási figyelmeztetést adnak ki az olasz Lombardia tartományra és a Dániához tartozó Feröer-szigetekre. A korlátozások eltörlése azt jelenti, hogy nincs kéthetes karanténkötelezettség, és nincs szükség negatív koronavírus-tesztre sem. 

Érvényben maradnak ugyanakkor a korlátozások Svédország, Spanyolország, Portugália, valamint az EU-ból kilépett Nagy-Britannia felé. A Svédországba utazóknak és onnan hazatérőknek továbbra is rendelkezniük kell negatív teszttel. Spanyolország felé pedig a tervek szerint július 1-től nyitják meg a határokat az osztákok, ha a járványügyi helyzet megengedi.

Németország is a nyitásra készül

Visszavonják Németországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat, mondta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben az MTI tudósítása szerint.

Június 15-től megszüntetik az állandó ellenőrzést az osztrák, a svájci, a francia és a dániai határátkelőkön. Nem ellenőrzik tovább az Olaszországból légi úton érkezőket, június 21-től pedig a Spanyolországból érkező repülőgépek utasainak ellenőrzését is beszüntetik. 

(Borítókép: Egészségügyi dolgozó egy pozsonyi tesztállomáson 2020. április 8-án. Fotó:  Joe Klamar / AFP)

Rovatok