Index Vakbarát Hírportál

Nagyon berágott Észak-Korea a dél-koreai röplapok miatt

2020. június 10., szerda 19:08 | aznap frissítve

Dél-Korea is le akarja állítani a phenjani vezetést bíráló röplapokat terjesztő aktivistákat, írja az MTI. Ők ugyanis nagyobb mennyiségű információt tudnak átjuttatni a határon, és ez kellemetlen Észak-Koreának. 

A dél-koreai védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy feljelentést tesz két ilyen szervezettel szemben. Ez a lépés azután jött, hogy Észak-Korea a Dél-Koreával közös forródrót megszakítását helyezte kilátásba első lépésként, hogy beszüntessen minden kapcsolatot szomszédjával.

Joh Szang Kej, a minisztérium szóvivője szerint a két csoport feszültségeket szított Szöul és Phenjan viszonyában. Azzal vádolta az aktivistákat, hogy kockára tették a határrégió lakóinak életét és biztonságát. Ezek az akciók ugyanis Dél-Koreában is vitatottak. Szakértők ugyanakkor a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoznak. Az egyik ilyen csoport, a Harcosok egy Szabad Észak-Koreáért évek óta terjeszt olyan röplapokat, amelyekben a többi között a phenjani vezetés megbuktatására szólít fel.

A Harcosok egy Szabad Észak-Koreáért egy nagyszabású akció során május végén hőlégballonokkal mintegy félmillió röplapot és adattároló lemezt juttatott át a szigorúan őrzött határon.

Phenjan az elmúlt napokban számos heves kirohanásban azzal fenyegetőzött, bezárja a Dél-Koreával közös összekötő irodát és más közös vállalkozásokat, ha Szöul nem vet véget annak, hogy észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok a kommunista rezsimet bíráló röplapokat terjesztenek apró hőlégballonok segítségével a két ország határán, észak-koreai területen.

Rovatok