Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki politikus ellen indított vizsgálatot Fehéroroszországban a rendőrség

2020. június 11., csütörtök 21:48

Viktor Babariko ellenzéki politikus ellen indtott vizsgálatot Fehéroroszországban a rendőrség - írja az MTI a független Tut.by fehérorosz hírportálra hivatkozva.

A portál értesülései szerint Babariko az augusztus 9-én tartandó elnökválasztáson Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kihívójaként akar indulni. A nap folyamán egy az üzletemberrel kapcsolatba hozható banknál és több vállalatnál is házkutatást tartottak. Az ellenzéki politikus szerint a nyomozók így próbálnak nyomást gyakorolni rá.

A Tut.by úgy tudja, a többi között a Gazprom orosz gázipari vállalat Belgazprombank nevű leányvállalatánál razziáztak, amelyet korábban Babariko vezetett. A fehérorosz hatóságok szerint adócsalás és pénzmosás gyanújával indítottak bűnügyi nyomozást a bank mostani és korábbi munkatársai ellen.

Babariko a YouTube videomegosztó portálon támogatóinak címzett üzenetében közölte, hogy a razziák "világossá tették, hogy a jelenlegi vezetés kész minden eszközzel meghiúsítani a tisztességes választásokat". Hírügynökségi értesülések szerint a rendőrség Lukasenka több potenciális kihívójával szemben intézkedett.

Több ismert politikust őrizetbe vettek. A koronavírus-járvány ellenére augusztus 9-én elnökválasztást tartanak Fehéroroszországban. Eddig egy ellenzéki jelöltet sem regisztráltak. Szakértők az országot 1994 óta irányító Lukasenka győzelmére számítanak.

A 65 éves politikus újraindul a tisztségért, amelyet hatodszor nyerhet el. Az előző, 2015-ös elnökválasztáson a szavazatok 83,5 százalékát sikerült megszereznie a fehérorosz választási bizottság szerint. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői a korábbi négy elnökválasztás eredményét csalásra és megfélemlítésekre hivatkozva nem ismerték el.

Rovatok