Index Vakbarát Hírportál

Trump gazdasági szankciókkal és vízumkényszerrel nehezíti meg a Nemzetközi Büntetőbíróság dolgát

2020. június 11., csütörtök 18:04 | aznap frissítve

Donald Trump csütörtökön jóváhagyta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szakértőinek munkáját gazdasági szankciókkal és speciális vízumszabályokkal nehezítsék meg az Egyesült Államokban - írja a CNN.

A dolog előzménye, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság, ami nem összekeverendő a szintén hágai Nemzetközi Bírósággal, még idén márciusban úgy döntött, hogy lehet vizsgálni az amerikaik által Afganisztánban elkövetett esetleges háborús bűncselekményeket.

Az USA-nak természetesen ez nem nagyon tetszik, ezért ahogy tudja, igyekszik megakadályozni, hogy a bíróság rendesen vizsgálódni tudjon. Korábban már például elvették a bíróság főügyészének vízumát.

A most engedélyezett szankciók pedig az USA-ban tevékenykedő bírósági szakértők munkáját és mindennapjait lehetetlenítenék el.

„Nem leljük benne örömünket, hogy meg kell őket büntetnünk, de nem engedhetjük, hogy az ICC emberei és a családjaik az USA-ba jöjjenek vásárolni, utazni, élvezzék az amerikai szabadságot, miközben azért vannak itt, hogy vádlottá tegyék éppen a szabadság védelmezőjét" - mondta Mike Pompeo külügyminiszter a most bevezetett szankciókról.

Pompeót különösen kellemetlenül érintheti, hogy az ICC elkezdett vizsgálódni az afganisztáni történések ügyében, ugyanis a bíróság a CIA viselt dolgait is igyekszik felderíteni, Pompeo pedig a CIA igazgatója volt rövid ideig a külügyminisztersége előtt. A bíróság a 2003-2004-ben elkövetett esetleges bűncselekményeket igyekszik felderíteni.

A döntésről annyit mondtak még, hogy egyesével fogják kivizsgálni az eseteket, vagyis nem általános szankcióról van szó, hanem az ICC tagjai esetében külön-külön értékelik, hogy kire milyen szankciót szabnak ki, ha kiszabnak.

A Nemzetközi Büntetőbíróság részéről egyelőre nem kommentálták az amerikai döntést.

Rovatok