Index Vakbarát Hírportál

Trump hiába tiltakozott, átnevezik a katonai támaszpontokat

2020. június 12., péntek 06:11

Az amerikai elnök előkészít egy rendeletet a rendőrség átalakításáról. Közben a republikánus többségű szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága megszavazta az egykori konföderációs vezetőkről elnevezett katonai támaszpontok átnevezését. Reggeli hírösszefoglalónk.

Donald Trump rendőrségi reformot célzó rendeletet készít elő. Ezt az amerikai elnök csütörtökön a texasi Dallasban, a rendfenntartó erők képviselőivel tartott kerekasztal-beszélgetésen jelentette be az MTI szerint.

Az elnök szerint nem kap kevesebb pénzt a rendőrség, viszont szigorúbb szakmai normákat írnak majd elő. Részleteket nem árult el, csak annyit jegyzett meg, hogy bátorítani fogják olyan kísérleti programok megindítását, amelyek során szociális gondozók is segítik majd a rendőrségi munkát.

Trump kijelentette: együttes erővel kell dolgozni a fanatizmus és az előítéletesség ellen, de szerinte

az ország nem halad előre és a sebek nem gyógyulnak be, ha amerikaiak tízmillióit tévesen rasszistának és fanatikusnak bélyegzik.

Ezzel egy időben a szenátus illetékes bizottsága megszavazta a katonai támaszpontok átnevezését. Vagyis szembe mentek Trump akaratával, aki előző nap hevesen tiltakozott az ötlet ellen.

A törvénymódosítás egyben arra is felkéri a Pentagont, hogy névtáblákon, hajókon, repülőgépeken is cserélje le az egykori konföderációs vezetők neveit.

A konföderáció az amerikai polgárháború (1861-1865) előtti és alatti időszakban a déli rabszolgatartó államok szövetsége volt. A déli tagállamokban mind a mai napig sok szobor, emlékmű, utcanév és zászló őrzi a korszak emlékét, és tíz olyan katonai bázis is van, amely a polgárháború déli katonai vezetőinek nevét viseli.

A történelmi személyiségeket sokan az egyesült államokbeli rabszolgaság megtestesítőinek tartják, ezért szobraik és nevük eltávolításának követelése felerősödött, amióta május 25-én Minneapolisban a rendőri erőszak miatt meghalt George Floyd, és ezt követően tüntetéssorozat kezdődött az országban.

Egy másik haláleset miatt döntöttek úgy a Kentucky állambeli Louisville városában, hogy betiltják az értesítés nélküli házkutatásokat. A fegyvertelen Breonna Taylort március 13-án a rendőrök nyolc lövéssel ölték meg a saját lakásában, miután a párja fegyvert rántott, és lőni kezdett a behatoló rendőrökre.

Rovatok