Index Vakbarát Hírportál

Seattle-ben autonóm zónát hirdettek az anarchisták

2020. június 12., péntek 20:48 | aznap frissítve

Seattle belvárosát anarchisták kerítették hatalmukba pénteken, rendőröktől mentes „autonóm zónát” hirdetve.

A hetek óta tartó tüntetések után fegyveresek (bár felfegyverzettségük mértékéről eltérő beszámolókat olvasni) emeltek barikádokat a rendőrség épülete köré, és arra kényszerítették a rendőrséget, hogy kiürítsék a rendőrőrsöt, és a elhagyják az épületet. Csupán néhány rendőrtiszt maradt az épületben. Az általuk körülvett területet a tüntetők azzal a felirattal vették körül, hogy

Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)

A rendőrség épületére spray-vel ráfújták: „A nép tulajdona”. Ezen kívül több helyen táblákat tettek ki „zsarumentes övezet” és „innen már nem az USA területe” feliratokkal.

Megjelentek a városi tanács afroamerikai tanácsadói testületének (AACAC) képviselői, akik megpróbáltak nyugalomra inteni, de amikor azt mondták az erőszakos tüntetőknek, hogy kisajátították maguknak a fekete emberi jogi mozgalom, a Black Lives Matter mozgalom célkitűzéseit, akkor kifütyülték őket.

A koronavírus-válság után a George Floyd meggyilkolására adott válaszai miatt is komoly kritikákat kapó Donald Trump persze azonnal rárepült az esetre, és a Twitteren deklarálta:

Anarchisták kerítették hatalmukba a várost.

Az elnök még csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában „belföldi terroristáknak” minősítette az erőszakos, fegyveres tüntetőket (akik eddig egyetlen emberéletet sem oltottak ki, és a New York Times tudósítása alapján nem tűnnek olyan veszélyesnek, mint mondjuk az oregoni lázadók), és kilátásba helyezte, hogy amennyiben a város vezetőinek nem sikerül helyreállítaniuk a rendet, a szövetségi kormányzat fog fellépni.

Jenny Durkam polgármester sajtóértekezleten utasította vissza a kormányzat esetleges beavatkozásának ötletét, alkotmányellenesnek és törvényellenesnek nevezve azt. Carmen Best rendőrfőnök ugyanakkor az ABC televízió pénteki műsorában többszöri kérdésre sem volt hajlandó elítélni Donald Trump szavait.

Támogatom az alkotmány első kiegészítését (a szólás-, és gyülekezési szabadságról), de ami most történik, nem erről szól.

(MTI, Politico)

(Borítókép: Sétáló emberek az újonnan létrehozott autonóm övezetben (CHAZ) Seattle-ben, 2020. június 11-én. Fotó: Jason Redmond / AFP)

Rovatok