Index Vakbarát Hírportál

Lezártak egy pekingi negyedet a koronavírus miatt

2020. június 13., szombat 07:11

"Háborús veszélyhelyzeti üzemmódra" tértek át és lezárták Peking egyik lakónegyedét, miután újabb fertőzéseket találtak a kínai főváros Fengtaj kerületében - írta a Sky News, a kínai hatóságok által használt kifejezést idézve.

A járvány gócpontja a gyanú szerint a 11 karanténba helyezett lakótömb közelében fekvő, szombaton szintén lezárt nagybani élelmiszerpiac. 

A Hszinfadi piac nem egy a sok közül: ez biztosítja a 21 milliós Peking zöldség- és gyümölcsellátásának 90 százalékát

- írta az MTI. Ide három új fertőzést sikerült visszavezetni, egészen pontosan egyvágódeszkára, amelyen import lazacot dolgoztak fel.

Az eset jelzi, hogy a kedvező adatok ellenére a fertőzés bármikor felbukkanhat, így a második hullám veszélyével folyamatosan számolni kell.

A fertőzések regisztrálása után megkezdték több mint 10 ezer kereskedő és alkalmazott koronavírus-tesztelését, miután a kínai főváros illetékesei a helyben továbbadott koronavírusos esetek számának megugrását jelentették 

A kerület közegészségügyi bizottsága bejelentette, hogy a piacot átmenetileg bezárják, és "átfogó fertőtlenítésnek" vetik alá.

Ideiglenesen a kínai főváros további 11 nagybani, hal- és mezőgazdasági piacát is bezárták. Újranyitásukat az elvégzett vírustesztek eredményétől tették függővé.

Az új koronavírus okozta világjárvány kiindulópontjaként szolgáló Kína egészségügyi hatóságai mindössze hat új Covid-19 fertőzést jelentettek szombaton, mindegyiket Pekingből.

Rovatok