Index Vakbarát Hírportál

Andrzej Duda melegellenes kampányáról ír a BBC

2020. június 14., vasárnap 14:36

Az elnökjelölt szerint szüleink nem azért harcoltak a kommunizmus ellen, hogy jöjjön egy még rosszabb ideológia: az LGBT.

A köztársasági elnökválasztásra készülő Lengyelországról írt cikkében, Andrzej Duda 2015-től regnáló elnök kampányával foglalkozik a BBC.

Mint a cikkből kiderül, Duda a kampány finisében melegellenes szólamokat fúj, legutóbb az ősi Brzeg városában (latin nevén Alta Ripa) tartott nagygyűlésén. Mint mondta,

az LGBT-mozgalom, amit ő ideológiának tart, rosszabb, mint a kommunizmus."

 Az elnök a június 28-i választáson jó újraválasztási esélyekkel indul, és újabban rendre a melegmozgalmak ellen kampányol. Mint mondta

szülei nemzedéke 40 évig küzdött a kommunista ideológia ellen, és nem azért küzdöttek, hogy egy új, még pusztítóbb ideológia jelenjen meg helyette."

A kritikusok szerint a független de a kormányzó PiS támogatását bíró melegellenes program sorozatosan vált ki európai tiltakozásokat, a BBC emlékeztett rá, hogy az ILGA-Europe LGBT jogi csoport mút hónapban közzétett felmérése szerint az LGBT jogok tekintetében Lengyelország a legrosszabbul teljesítő uniós ország.

A kormányzó PiS ideológiája szerint a párt támogatja a hagyományos családmodellt és ellenzi a melegek házasságának elismerését. A délnyugat-lengyelországi Brzegben Duda elmondta:

a szülők felelősek gyermekeik szexuális neveléséért, és semmilyen intézmény sem zavarhatja meg a szülőket gyermekeik nevelésében."

 Dudának sok riválisa lesz, de a fő ellenfele a liberális varsói polgármester, Rafal Trzaskowski, akit a konzervatívok folyamatosan kritizálnak azért, mert lehetővé tette az LMBT-kérdések megbeszélését Varsó iskoláiban. 

 Andrzej Duda a bonyolult lengyel választási rendszerben alighanem megnyeri az első fordulót, de szinte biztosan második fordulóra kerül sor,  ahol a támogatások alakulása miatt feljöhet a kihívója.

Rovatok