Index Vakbarát Hírportál

Gyerekei szeme láttára öltek meg egy mexikói bírót

2020. június 17., szerda 11:29

Két kiskorú lánya szeme láttára öltek meg egy szövetségi bírót és feleségét a nyugat-mexikói Colima állam ugyancsak Colima nevű fővárosában.

A még a mexikói drogháború mércéjével is megdöbbentő gyilkosságról helyi idő szerint kedden maga Arturo Zaldivar, a legfelsőbb bíróság főbírája számolt be egy eljárást megszakítva. Közölte, hogy

a gyilkosság sebet ejtett az egész igazságszolgáltatási rendszeren és minden egyes mexikóin.

Uriel Villegas Ortiz február óta volt szövetségi bíró Colimában, előzőleg a szomszédos Jalisco államban volt bíró. Ő vezette a tárgyalást Ruben Oseguera ügyében, aki a rettegett jaliscói Új Generáció kartell vezetőjének, Nemesio Oseguera „El Menchónak” a fia. Villegas utasítására szállították át két évvel ezelőtt Ruben Oseguerát egy oaxacai börtönbe, majd februárban az Egyesült Államokba.

A legfőbb ügyészség „gyalázatos bűnténynek” nevezte a gyilkosságot, és közölte, hogy saját hatáskörébe vonja a kivizsgálását. A szövetségi bírói tanács pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja a legsúlyosabb bűntényekben eljáró szövetségi bírók és családtagjai védelmét szavatoló protokollokat.

A mexikói államok közül tavaly Colimában ölték meg a legtöbb embert. A Csendes-óceánon átkelő konténerhajók fogadására is alkalmas kikötővel rendelkező várost drogkartellek véres leszámolásai dúlják; június elején, néhány héttel az eltűnése után egy jeltelen sírban találták meg a helyi törvényhozás egyik tagját.

Feltehetően gyakran fordul elő, hogy bűnszövetkezetek nyomást gyakorolnak bírókra, és öltek már meg a drogügyletekkel kapcsolatos eljárásokban érintett ügyvédeket is, de nagyon ritkán fordult elő, hogy szövetségi bírók életét oltották ki. Legutóbb 2006-ban öltek meg egy szövetségi bírót, amikor gépkocsija elhaladt egy Mexikóváros melletti fegyház előtt, ahol drogterjesztő bűnbandák feltételezett főkolomposait tartják fogva.

(MTI)

Rovatok