Index Vakbarát Hírportál

Az észak-koreai hadsereg nem hajlandó tárgyalni, a keszongi övezetbe való bevonulással fenyeget

2020. június 17., szerda 10:47 | aznap frissítve

Egy nappal azután, hogy Észak-Korea felrobbantotta a két éve felállított, keszongi Korea-közi összekötő irodát, a diktatúra katonákat küld két határ menti, Korea-közi ipari zónába. Ezek mind északi oldalon vannak. A phenjani kormányzat az éppen aktuális feszültséget fokozva leszögezte: nem veszik fel a kapcsolatot Szöullal a konfliktus elsimítása érdekében.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerdán ismertette a hadsereg közleményét, melyben a fegyveres erők deklarálják:

Bevonulnak Keszong határvárosba és a Gyémánt-hegység környékére,

ahol Szöul és Phenjan – az enyhülés és a gazdasági közeledés jegyében - közös ipari és idegenforgalmi beruházásokat és fejlesztéseket valósított meg korábban. Emellett katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel a két országot elválasztó demilitarizált övezetben, és újrakezdik a rendszeres hadgyakorlatokat a határ közelében. 

Ezzel párhuzamosan Dzsang Kumcsol, az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt központi bizottságának tagja Szöul felajánlására, miszerint különleges megbízottat küld Phenjanba a helyzet tisztázására, azt is kifejtette: Kormányának „sem most, sem pedig a jövőben” nem áll szándékában tárgyalóasztalhoz ülni Dél-Koreával a feszültségek elsimítása érdekében. Ugyanis

kiderült, hogy történjék bármi, az ellenség ellenség marad.

A feszültség fokozódása miatt Kim Joncsul dél-koreai országegyesítési miniszter felajánlotta lemondását. Kim azt mondta: sajnálja, hogy nem tudott megfelelni az elvárásoknak, és nem sikerült előmozdítania a békét és a prosperitást a Koreai-félszigeten.

Az elmúlt hónapokban Észak-Korea szinte minden együttműködést megszakított Szöullal, nem csak a 2018-ban „a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére” létesített keszongi Korea-közi összekötő irodát robbantották fel, hanem a múlt héten Észak-Korea ellenségnek kiáltotta ki Dél-Koreát, majd fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt.

A szöuli védelmi minisztérium azonban figyelmeztette az északi rezsimet, hogy ők nem fognak szájtékvandózni:

Phenjan drágán megfizet, ha katonai eszközökhöz nyúl.

Rovatok