Index Vakbarát Hírportál

Az USA kiadta Németországnak Pablo Escobar egykori jobbkezét

2020. június 17., szerda 06:16

Az amerikai hatóságok kiadták kedden Németországnak a medellíni kartell egyik legismertebb vezetőjét, a német állampolgársággal is rendelkező Carlos Lehder Rivast, miután a kokainbáró 33 évet töltött le amerikai börtönben.

- írta szerda reggel az MTI a Der Spiegel információira hivatkozva.

A most 70 éves Lehder éveken át jobbkeze Pablo Escobar jobbkezeként felügyelte a kolumbiai kokain útját az Egyesült Államokba - méghozzá a Bahamák egy lényegében saját uradalmaként kezelt szigetén keresztül, ahol egy időben napi 300 kiló kokain transzferjét szervezte meg. Miután azonban egy vita során Lehder megölte a kartell egyik bérgyilkosát, Escobar feldobta őt a kolumbiai rendőröknek, akik 1987-ben le is tartóztatták, és azonnal kiadták az amerikaiaknak.

Lehdert az Egyesült Államokban életfogytig tartó börtönre ítélték, de később hajlandó volt együttműködni az amerikai hatóságokkal, és részt vett egy tanúvédelmi programban, így büntetését nem kellett végig letöltenie.

A 33 évnyi börtönbüntetés után Németországban már nem fenyegeti az a veszély, hogy újból ülnie kell, a Der Spiegel szerint egy nonprofit szervezet fogja gondját viselni.

Rovatok