Index Vakbarát Hírportál

Újabb nagyszabású török támadás Irakban

2020. június 17., szerda 09:49

A török hadsereg hadműveletet indított Észak-Irakban a Törökországban is aktív kurd baloldali milícia, a Kurd Munkáspárt (PKK) bázisai ellen

- jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.

A török hadsereg azután vetette be a kommandósokból, tüzérségből, harci repülőgépekből és -helikopterekből, illetve felderítő drónokból álló különítményét a határtól mintegy 15 kilométerre lévő Haftanin térségében, hogy a kurdok „heves tüzérségi támadás alá vették” a határ menti török katonai bázisokat.

Törökország 2003, az egységes Irak felbomlása óta rendszeresen hajt végre katonai akciókat a kurd kisebbségének függetlenségéért harcoló PKK ellen az iraki kurd autonómia területén, de feltűnő, hogy a héten ez már a második ilyen, korlátozott katonai csapás az iraki-iráni határon fekvő Kandil-hegység környékén történt incidens után. A PKK iraki főhadiszállását is rejtő régióban a törökök összesen 81 légicsapást hajtottak végre.

Bagdad a „Saskarom Hadművelet”-et Irak szuverenitása és a nemzetközi jog megsértésének tekinti; a török nagykövetet kedden be is kérették az iraki külügyminisztériumba.

Az Abdullah Öcalan által alapított PKK 1984 óta folytat kisebb-nagyobb megszakításokkal az elmúlt 35 év alatt nagyjából 40 ezer áldozatot követelő gerillaharcot a 15-20 milliós kurd kisebbséget következetesen elnyomó török központi hatalom ellen. Módszerei és a török szövetség ápolása miatt a PKK-t a törökökön kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió több országa is terrorszervezetként tartja nyilván - miközben a PKK szíriai testvérszervezete, a Népi Védelmi Egységek az Iszlám Állam elleni háborúban a nyugati koalíció legfontosabb helyi szövetségesének számít.

Törökország 2016 óta Szíriában három területszerző támadást indított a nemzetbiztonságnak tekintett helyi kurd autonóm terület ellen, ezeknek köszönhetően mára a 2011 óta polgárháború dúlta ország északi határövezetének nagy részét Ankara vagy a vele szövetséges szír ellenzéki milíciák ellenőrzik.

(MTI, Rudaw)

Rovatok