Index Vakbarát Hírportál

Trump beperelte saját egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját

2020. június 17., szerda 05:31

Donald Trump amerikai elnök kormánya magyar idő szerint szerda hajnalban beperelte John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy megakadályozza könyvének megjelenését, mert a Fehér Ház szerint az titkos információkat tartalmaz. Bolton ügyvédje szerint a politikus már minden ilyen szövegrészt törölt.

Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztette Boltont, mert heves vitáik voltak számos kérdésben; a Washingtonban igazi külpolitikai héjaként ismert politikus egyebek mellett Irán és Észak-Korea ellen is keményebb fellépésért lobbizott az elnöknél.

Bolton távozása után fogott bele a könyvírásba (a Trump-kormányzat távozó tagjai játszi könnyedséggel kötnek zsíros könyvszerződéseket), melynek gyümölcse – címe: A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat – eredetileg márciusban jelent volna meg, de ezt kétszer elhalasztották, a legújabb terv szerint június 23-án jelenne meg.

A keresetet benyújtó szövetségi ügyész arra kéri a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy kötelezze a Simon and Schuster kiadót a kötet visszatartására, amíg be nem fejeződik annak titokügyi ellenőrzése a nemzetbiztonsági tanácsban. Chuck Cooper, Bolton ügyvédje már decemberben benyújtotta a kéziratot a tanácshoz, de az még nem végzett az ellenőrzéssel. Ellen Knight, a nemzetbiztonsági tanács információbiztonságért felelős igazgatója akkor azt mondta: a könyv csak akkor publikálható, ha törlik a benne szereplő titkos és szigorúan titkos információkat. Leszögezte, hogy a titkos információkat semmilyen más formában – például interjúban vagy szenátusi meghallgatás során – nem lehet nyilvánosságra hozni. Cooper ügyvéd azt állítja, hogy Bolton szakértők segítségével már minden titkos információt törölt a kéziratból.

A New York Times már januárban megjelentetett részleteket az emlékiratokból. Ezek szerint például az elnök személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben. Bolton állítását a demokraták a Trump elmozdítására indított eljárás egyik adujának tartották, azonban végül a volt nemzetbiztonsági tanácsadót a republikánus többségű szenátus nem hallgatta meg, inkább rövid úton leszavazta az egész impeachment-indítványt.

Rovatok