Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy a pakisztáni titkosszolgálat tüntetett el hét hónapja egy jogvédőt

2020. június 18., csütörtök 14:08

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet felszólította Pakisztánt, hogy büntesse meg a hatóságilag őrizetbe vett személyek erőszakos eltüntetésének felelőseit. Az AI követelésének apropója az volt, hogy a pakisztáni hírszerzés beismerte: fogva tart egy jogvédőt, aki hét hónappal korábban tűnt el rejtélyes körülmények között.

Az 56 éves Idrisz Hattaknak tavaly novemberben veszett nyoma, amikor hazafelé utazott a Pakisztán északnyugati részén található Hajbar-Pahtunhva tartományban a szülővárosába, írta az Amnesty.

Az iszlámábádi védelmi minisztérium a hét elején beismerte: az aktivista a titkosszolgálat fogságában van, és egy államtitkokra vonatkozó vitatott jogszabály alapján vád alá helyezik. Hattak büntetlen előéletű.

A jogvédő családtagjai és kollégái lankadatlanul kampányoltak a közösségi médiában Hattak előkerüléséért. Továbbra sem tudni, hol tartják fogva a férfit, ahogy az sem világos, hogy pontosan mivel vádolják, írja az MTI.

Pakisztánban ezrek tűntek el az elmúlt években, köztük jogvédők, etnikai és vallási kisebbségek tagjai, valamint a befolyásos hadsereg éles hangú bírálói.

Az Amnesty felszólította Imran Hán pakisztáni miniszterelnököt, hogy tegyen eleget ígéretének, és vezessen be büntetést a hasonló esetekben. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az eltűnteket kínzás és halál fenyegeti, testi és lelki sebeik pedig sokszor szabadon engedésük után sem gyógyulnak be teljesen.

Pakisztánban a másként gondolkodók eltüntetése bevett gyakorlat a katonaság politikájával egyet nem értő hangok elhallgattatására, írta közleményében az AI. „Az eltűnések a terror eszközei, amelyek nemcsak egyéneket és családokat, de teljes társadalmakat tesznek tönkre” – tette hozzá a szervezet.

Rovatok