Index Vakbarát Hírportál

Egy év alatt 9 millióval nőtt a menekültek száma világszerte

2020. június 18., csütörtök 08:14

Minden korábbinál több, 79,5 millió az otthonából erőszakkal elűzött ember élt 2019 végén menekültként szerte a világon, közölte az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete, közzétéve legfrissebb világjelentését a témában.

Ez csaknem 9 milliós növekedés az egy évvel korábbi 70,8 millió főhöz képest

– hívták fel a figyelmet, hozzátéve: így már az emberiség 1 százaléka érintett.

A 79,5 millió számkivetett ember mintegy 40 százaléka, becslések szerint legalább 30-34 millió menekült gyermek.

Az idén két nappal június 20., azaz a Menekültek Világnapja előtt publikált Global Trends jelentés szerint 2019 végén minden korábbinál többen, 79,5 millió az otthonából erőszakkal elűzött ember élt szerte a világon, a csaknem hét évtizedes története során az UNHCR még sosem számolt be ehhez foghatóan nagy számról.

Az érintettek között 45,7 millió volt azoknak a száma, akik a saját országuk más területeire menekültek. A többiek az országukon kívül kerestek biztonságot – közülük 2020 végén 4,2 millión voltak a menedékkérők, 29,6 millióan pedig a már elismert menekültek.

A csaknem 9 milliós növekedés egyetlen év alatt a 2018. végi 70,8 millióról két fő tényező eredménye, írták. Mindenekelőtt egy sor válság űz el újabb és újabb menekülteket az otthonukból a Kongói Demokratikus Köztársaságtól a Száhel-övezeten át Jemenig és Szíriáig. Utóbbi válság immár a tizedik évében jár, és

csak Szíria önmagában 13,2 millió menekültért, menedékkérőért és belső menekültért felelős. Ez a világ egészére vonatkozó szám egyhatoda.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy noha a Venezuelából menekülők helyzete ma sokkal több figyelmet kap, sokan közülük hivatalosan nem regisztráltatták magukat menekültként vagy menedékkérőket, de a nemzetközi közösség védelmére viszont nagyon is szükségük van.

A jelentés kitér arra, hogy a menekülteknek napjainkban egyre halványabb a reményük arra, hogy belátható időn belül véget érnek a megpróbáltatásaik. Az 1990-es években évről évre átlag 1,5 millió menekült tudott hazatérni. Az elmúlt évtizedben azonban ez a szám 385 ezer környékére esett vissza, azaz tisztán látható, hogy az otthonukból erőszakkal elűzöttek száma mesze nagyobb ütemben nő, mint ahogyan megoldást sikerül találni a menekültválságokra.

Jócskán megváltozott hétköznapi valóság szemtanúi vagyunk manapság, hiszen nem csupán arról van szó, hogy az otthonukból erőszakkal elűzöttek szinte mérhetetlenül többen vannak ma szerte a világon, hanem arról is, hogy a menekültlét többé nem egy rövid távú és átmeneti jelenség

– mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. A szervezet azzal a felhívással fordult a világ országaihoz, hogy tegyenek sokkal többet azért, hogy otthont találjanak a menekültek és a konfliktusok, üldöztetés vagy a közrendet súlyosan megbontó események által otthonukból elűzött emberek számára.

A jelentés összesítése szerint:

(Borítókép: Egy új menekülttábor Görögország Kleidi területén 2020. március 21-én. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok