Index Vakbarát Hírportál

Egymillió embert is tesztelni tudnak naponta koronavírusra Pekingben

2020. június 21., vasárnap 18:08 | aznap frissítve

A kínai fővárosban naponta közel egymillió embert tudnak szűrni az új típusú koronavírusra, jelentette be a város egészségügyi bizottságának szóvivője vasárnap Pekingben, ahol próbálják megfékezni a járvány újabb hullámát. Egy hét alatt a tesztelő kapacitások több mint a duplájára, napi 230 ezerre nőttek naponta. A szűrést 124 intézmény végzi, mondta Kao Hsziao-csün.

A 21 milliós lakosú Peking kiterjesztette a tesztelést, amióta a városban egy hete a Hszinfadi nagybani élelmiszerpiaccal összefüggő új fertőző gócot fedeztek fel. Eddig több mint 200 fertőzöttet azonosítottak a gócponttal összefüggésben.

A tesztelést elsősorban azokon végezték el, akik a Hszinfadi piacon dolgoztak, vásároltak vagy a közelben élnek, de később a város több más negyedének a lakosaira is kiterjesztették, csakúgy mint az élelmiszerfutárokra és a csomagkihordókra.

Kao elmondta, hogy Hupej és Liaoning tartomány mintegy 200 embert küldött Pekingbe a tesztet végző laboratóriumi személyzet megerősítésére, írja az MTI.

Pénteken leállították az összes, a fővárosból vidékre tartó távolsági buszjáratot, ezzel egy időben több száz belföldi légijáratot is töröltek. Egyben megtiltottak minden olyan utazást, amely nem feltétlenül szükséges. Azoknak, akik sürgősen el akarják hagyni Pekinget, legfeljebb hétnapos negatív koronavírus teszteredményt kell bemutatniuk.

Közben kínai kutatók megkezdték a védőoltás embereken történő tesztjének második szakaszát, jelentette be a Kínai Orvostudományi Akadémia Orvosbiológiai Intézete (IMBCAMS).

Összesen tucatnyi, különböző stádiumban lévő vakcinát tesztelnek jelenleg embereken, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány gyorsulóban van, és a „világ újabb, veszélyesebb szakaszba lépett”.

Eddig egyetlen védőoltás sem jutott a klinikai kísérletek harmadik fázisába, amely a forgalomba hozatal engedélyezéséhez szükséges.

(Borítókép: Koronavírustesztre várakoznak emberek egy pekingi tesztközpont előtt 2020. június 18-án. Fotó: Lintao Zhang/Getty Images)

Rovatok