Index Vakbarát Hírportál

Százeurós büntetést kap, aki nem visel maszkot a spanyol boltokban

2020. június 21., vasárnap 08:27

Feloldják vasárnap a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapotot Spanyolországban, de jó néhány korlátozás továbbra is érvényben marad.

Szeptemberig zárva tartanak az iskolák, és zárt kapusak maradnak a futballmérkőzések is.

Korlátozzák a múzeumok, koncertek, mozik és kávézók látogatóinak számát, és továbbra is kötelező lesz szájmaszkot viselni minden zárt térben, a tömegközlekedési eszközökön, a repülőgépeken, és boltokban is.

A tilalmat megszegők akár 100 eurós (körülbelül 34 000 forint) bírságot is kaphatnak.

Vasárnaptól a schengeni övezethez tartozó országokból szabadon léphetnek Spanyolországba, július 1-től pedig a világ összes országának állampolgárai előtt megnyílnak a spanyol határok. 

Fernando Simón, az egészségügyi tárcához tartozó egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója pénteken azt mondta az MTI beszámolója szerint, hogy kézben tartják a járványt, mindazonáltal számolnak a vírus terjedésével a határok megnyitása után.

Spanyolországban ugyanakkor komoly bevétel származik a turizmusból, a GDP 12,3 százalékát adja az ágazat, amely 2,5 millió embernek ad munkát. Tavaly 83,7 millió külföldi turistával a világ második leglátogatottabb országa volt. A járvány miatt azonban idén március közepén teljesen leállt az idegenforgalom, több milliárd eurós bevételkiesést okozva.

Spanyolország a vírus által leginkább sújtott európai országok közt van, több mint 28 ezer ember halt meg a járványban, a fertőzöttek száma pedig meghaladja a 245 ezret.

(Borítókép: Maszkot viselő vásárló egy spanyol szupermarketben 2020. április 2-án. Fotó: Alvaro Calvo / Getty Images) 

Rovatok