Index Vakbarát Hírportál

Összecsapások voltak Stuttgart belvárosában

2020. június 21., vasárnap 11:31 | aznap frissítve

Zavargások voltak a németországi Stuttgart belvárosában szombaton éjjel, az órákig tartó utcai harcban több rendőr megsérült, írja az MTI.

A Baden-Württemberg tartományi főváros rendőrségének közleménye szerint az indulatok egy drogügy miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A BBC értesülései szerint egy 17 éves fiatalt igazoltattak éppen a rendőrök a Schlossplatzon, a város főterén, amikor egy 100-200 fős társaság kövekkel és üvegekkel kezdte el dobálni őket. 

A kisebb csoportokba szerveződött támadók „rendkívüli agresszivitással” rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat. Egy helyi szociáldemokrata képviselő polgárháborús helyzethez hasonlította az összecsapásokat.

A tömeg időközben 4-500 fősre nőtt, a résztvevők közül sokan kapucnit és maszkot viseltek. A rendőrfőkapitány szerint a résztvevők a város parti-szcénájából voltak ismerősek és alkoholos befolyás alatt álltak. Miután többszáz rendőrt vezényeltek a helyszínre, a zavargók kisebb csoportokra bomlottak, és fosztogatni kezdtek a belvárosban. Összesen negyven boltot rongáltak meg, és kilencet fosztottak ki.

A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, több mint kétszáz rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek.

Órák múltával lett csak nyugodtabb a helyzet

– írták.

Az összecsapásokban legalább 19 rendőr sérült meg, és 24 embert őrizetbe vettek. A letartóztatottak közül 12 német, 12 pedig külföldi hátterű (a The Local értesülései szerint voltak közöttük horvátok, portugálok, afganisztániak és szomáliaiak is).

Az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint a zavargás éjfél körül kezdődött, és hajnalig tartott. „Most megpróbáljuk feltárni, hogy mi is volt ez az egész, és mi lehet még belőle” – mondta egy rendőrségi szóvivő.

MORE EVIDENCE IN THIS FOOTAGE

Criminals immigrants destroyed a police van in downtown Stuttgart overnight as looting & riots occurred #Stuttgart #Germany #riots pic.twitter.com/kZLknJPSeZ

— ISCResearch (@ISCResearch) June 21, 2020

Az utóbbi hetekben is történtek összetűzések többnyire fiatalokból álló csoportok és rendőrök között Stuttgartban, de nem annyira súlyosak, mint szombat éjjel.

Rovatok