Index Vakbarát Hírportál

Putyin nem zárta ki, hogy elinduljon a 2024-es elnökválasztáson

2020. június 21., vasárnap 16:05

Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 televízió egyik műsorában mondta azt, hogy

Még semmit sem döntöttem el. Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy jelöltessem magamat, ha ez (a lehetőség) megjelenik az alkotmányban. Meglátjuk, hogy mi lesz akkor.

Putyin ezzel arra céloz, hogy a hatályos orosz alkotmány szerint egy orosz elnök két egymást követő ciklus után nem indulhat egy harmadikért, de mivel július 1-jén népszavazást tartanak az alaptörvény módosításáról, ez a jövőben változhat.

Az eredetileg április 22-re kiírt, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott népszavazás egyik tétje, hogy átmegy-e az alkotmánymódosítás egyébként az orosz parlament és alkotmánybíróság által már korábban helyben hagyott azon pontja, ami kvázi lenullázza Putyin eddigi elnöki ciklusainak számát, így elméletileg további két, hatéves ciklust kitöltve, akár 2036-ig maradhatna hatalmon (már ha megválasztják, persze).

A módosítás ellenzői alkotmányos puccsnak nevezik, amit szerintük manipulálni fognak, így arra szólítják fel az embereket, hogy ne menjenek el szavazni. A július 1-i időpont egyébként a koronavírus-járvány miatt sem túl szerencsés, hiszen az orosz fertőzöttek száma még úgyis meglehetősen magas, hogy Moszkvában jelentős csökkenés tapasztalható: 584 680 fertőzöttről számol be a WHO, amivel az oroszok a harmadikok a világban az USA és Brazília mögött. Ljubov Szobol ügyvéd, az ellenzéki koordinációs tanács egyik tagja, a döntésről a Twitteren ezt írta:

Ez az, fertőzzünk meg mindenkit, a lényeg, hogy a Kremlben ücsörgő nagypapa elégedett legyen?

A 67 éves Vlagyimir Putyin kormányfői vagy elnöki minőségben két évtizede vezeti Oroszországot. Az interjúban kilátásba helyezte, hogy ha nem kapja meg a lehetőséget a folytatásra, annak az ország issza meg a levét:

Ha nem lesz mandátumnullázás, akkor úgy két év múlva, ezt tapasztalatból tudom, a normális és ütemes munka helyett a hatalom nagyon sok szintjén megkezdődik majd a lehetséges utódokat kereső szempásztázás. Dolgozni kell, nem pedig utódokat keresni.

Rovatok