Index Vakbarát Hírportál

WHO: Rekordot döntött az új koronavírus-fertőzések száma

2020. június 22., hétfő 21:47

A koronavírus-járvány sokkal több egészségügyi krízisnél, gazdasági és társadalmi válságról van szó, egyes országokban pedig politikairól is - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn a dubaji székhelyű Kormányzati Világtalálkozó virtuális konferenciáján.

Az MTI beszámolója szerint Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz többek között arról beszélt, hogy a járvány átpolitizálása súlyosbította a helyzetet. Elemzők szerint ezzel  Donald Trump a WHO-t illető bírálatára és a szervezet finanszírozásának leállításáról tett bejelentésére reagált.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a legnagyobb fenyegetést már nem a vírus, hanem a globális szolidaritás és vezetés hiánya jelenti.

 Nem tudjuk legyőzni a kórt egy megosztott világban

- mondta a főigazgató.

Noha sok ország már az újranyitásra készül és számos járványügyi rendelkezést feloldottak, szerinte amíg a járvány első egymillió fertőzöttjét három hónap alatt regisztrálták, most csupán az elmúlt nyolc napban regisztráltak egymillió új fertőzöttet.

A főigazgató felszólította a kormányokat és vállalatokat, készüljenek fel további járványokra is, amelyek bármelyik országban, bármikor kitörhetnek, és emberek millióit ölhetik meg, felkészültség hiányában.

Az Egyesült Államok, amely csaknem 1,7 millió igazolt Covid-19-fertőzöttel és több mint 99 ezer halálos áldozattal a leginkább érintett ország, áprilisban felfüggesztette az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének nyújtott támogatást, miután Trump bírálta a szervezetet a koronavírus-járvány kezeléséért, és azzal vádolta, hogy túlságosan Kína-párti.

Gebrejeszusz hétfőn Genfben elmondta, hogy vasárnap több mint 183 ezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, ami rekordnak számít.

A WHO főigazgatója hozzátette, hogy a következő nagy kihívás a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek halálozási kockázatát egy brit kutatás szerint csökkentő dexamethasone nevű gyógyszer gyártásának és forgalmazásának a növelése.

Hétfőn világszerte meghaladta 9 milliót az igazolt fertőzöttek száma, Brazíliában és Indiában erőteljesen terjed a járvány, az Egyesült Államokban, Kínában és a Covid-19 által erőteljesen sújtott országokban gócokat észlelnek. A SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegség szövődményeiben a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint szerint hétfő estig több mint 469 ezren haltak meg.

A legfertőzöttebb térség Észak- és Dél-Amerika a szervezet vészhelyzeti igazgatója szerint. Az afrikai kontinensen vegyesen alakul a járványhelyzet, egyes országokban több mint 50 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, míg máshol stabil a helyzet. Michael Ryan arról is beszélt, hogy a WHO a következő napokban utazási útmutatót ad ki, miközben az országok sorra oldják fel a járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat.

 Ez nem könnyű dilemma. Nincs zéró kockázat

- mondta Ryan.

Maria Van Kerkhove, a WHO munkatársa szerint sok országban, ahol sikeresen kezelték a járványt, a fertőzöttek száma növekszik a vallási rendezvények engedélyezése után.

Rovatok