Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes arcokat is felszínre hozott a káosz

2020. június 24., szerda 22:24

Őrült időszakot hozott el a világban a koronavírus és az Egyesült Államokban súlyos feszültségekhez, tüntetésekhez, erőszakos összecsapásokhoz vezetett George Floyd halála. A tüntetések és zavargások oldalvizein olyan szélsőséges, extrém mozgalmak is felbukkantak, amelyekről eddig szinte alig hallottunk. De ki ők és mit akarnak? Leginkább balhét.

A legfiatalabb tinédzser, akit valaha elítéltek az Egyesült Királyságban terrorizmussal összefüggésben, mindössze tizenhat éves. A nevét - éppen a kora miatt - nem közölte a brit sajtó, de amikor tavaly a rendőrség letartóztatta, viszonylag részletesen beszámoltak az ügyéről. Az Északkelet-Angliában élő fiú a szülővárosában, Durhamban akart terrorakciót végrehajtani, embereket ölni. Nem ő az egyetlen tinédzser, akit az elmúlt években terrorizmus miatt ítéltek el, csak a legfiatalabb. Viszont már a negyedik olyan fiatal, aki azért került a rendőrség látókörébe, mert beszippantotta egy olyan neonáci-sátánista szekta, ami a hetvenes évek óta létezik a szigetországban, de - sok más szélsőséges szervezetekhez hasonlóan - az elmúlt években megerősödött.

Az ördög idiótái

A Kilenc Szög Rendje (rövidítve ONA - Order of Nine Angles) tagjainak “hitében” a szélsőjobboldali, náci, fasiszta eszmék keverednek zavaros spirituális, természetfeletti nézetekkel, de a céljuk egyértelmű: elsöpörni a keresztény-zsidó kultúrán alapuló társadalmat és egy olyan világot létrehozni, aminek az alapja a fasizmus, a sátánizmus és a szociáldarwinizmus. Utóbbi szerint a társadalmi fejlődés az emberi csoportok, nemzetek vagy eszmék közötti versengésen alapul, mindez Hitler szavajárásában gyakorlatilag annyit jelent, hogy “csak azt kell szeretni, annak jár irgalom és gyengédség, aki hasznos”. 

Az ONA azért veszélyes, mert leplezett eszközöket alkalmaz: tagjait arra buzdítja, hogy anélkül, hogy a környezetük ismerné, miben hisznek, szivárogjanak be a hadseregbe, az egyházba és belülről bomlasszák azokat. Tehát nem írják ki magukra, hogy őrültek, hanem a normális ember szerepét eljátszva jutnak egyről a kettőre, így nehezebb is időben észrevenni, kiszúrni őket. Nemrég az Egyesült Államokban őrizetbe vettek egy 22 éves katonát, Ethan Melzert, aki szintén az ONA egyik tagja. Melzer a saját katonai egysége ellen akart merényletet elkövetni. Titkos üzenőcsatornán keresztül adta meg hasonlóan őrült társainak az információkat arról, hogy hol állomásoznak, és mindezt azért, hogy az ONA kinti tagjai merényletet kövessenek el ellenük. 

Maga a szervezet hierarchikusan épül fel és azokat, akik elérnek egy bizonyos szintre, feladatokkal bízzák meg, például azzal, hogy ahol élnek, hozzanak létre hasonló szervezeteket. Így az ONA nem csak az Egyesült Királyságban, hanem az egész világon terjeszkedni akar. Gyakori, hogy az ONA tagjai - maszkban - ismert gyilkosságok és nemi erőszakok színhelyén pózolnak és az elkövetőket éltetik. Az etikát teljesen elutasítják, és szimbolikus vagy éppen nagyon is valóságos áldozati rítusra (értsd: gyilkosságra, erőszakra) buzdítják híveiket. Szövegeikben etnikai tisztogatásokra, az „alsóbbrendűek” ellen való fizikai és nemi erőszakra szólítják fel híveiket.

Leggyakrabban azzal tűnnek ki, hogy hírhedt gyilkosokat éltetnek, de ebbe belefér az is, hogy a keresztény-zsidó kultúra ellen harcoló dzsihadistákkal is szimpatizáljanak. Ezektől az akcióiktól azt remélik, hogy olyan természetfeletti hatást váltanak ki, amely kinyitja a kaput az ördögi, sötét energiák világába.

A nyíltan ördögi ONA - ellentétben más szélsőjobboldali mozgalmakkal - nem akarja elnyerni széles tömegek tetszését, helyette abban hisz, hogy a rejtett terjeszkedésekkel és erőszakos cselekedetekkel előbb-utóbb romba dönti a jelenlegi világot. Ez az ideológia ugyanakkor hatással van más szervezetekre, így az ONA befolyással bír több náci csoportra, köztük az  amerikai Atomwaffen Hadosztály, vagy a brit "társszervezete"? a Sonnenkrieg Hadosztály, amit az Egyesült Királyságban betiltottak, miután terrorista szervezetté nyilvánították azt. Ezekhez a neonáci csoportokhoz több gyilkosság is köthető. A gyanú szerint az Atomwaffen egyik tagja csak azért ölt meg valakit, mert az illető meleg és zsidó volt.

De az ONA gonoszságukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy pedofil szervezetekhez is keresik a kapcsolatokat. Bár hierarchikus szervezet, de a decentralizált felépítése, valamint a konspirált technikái miatt nagyon nehéz feltérképezni és megítélni, valójában mennyi ONA-s lehet a világban és mekkora a befolyásuk.

A Hawaii pólósok

Az ONA-hoz képest nem tűnik annyira extrémnek, de egyáltalán nem veszélytelen az a szélsőjobboldali mozgalom, ami a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések bevezetése miatti tüntetéseken vált mind inkább láthatóvá. Ez a Boogaloo nevű mozgalom, aminek a tagjaira “boogaloo bois” és/vagy “boogaloo boys”-ként” is szoktak hivatkozni. Az Egyesült Államokban zajló tüntetéseken rendre felbukkanó boogaloosokat általában onnan lehet felismerni, hogy állig fel vannak fegyverkezve, taktikai mellényben, maszkban és Hawaii-mintás ingben vannak. 

A Boogaloo célja, hogy az Egyesült Államokban polgárháborút robbantson ki, így nem csoda, hogy a koronavírus miatti korlátozó intézkedések a George Floyd halála miatti tüntetések hullámait akarja meglovagolni. A mozgalom igyekszik megnyerni azoknak az embereknek a szimpátiáját, akik dühösek a vírus miatti korlátozások miatt, emiatt több olyan tüntetést is tartottak, amelyben az ország újranyitását követelték. És hogy miért nem veszélytelen? Például azért, mert ennek a mozgalom szippantotta be a 32 éves kaliforniai Steven Carrillót, az amerikai légierő egyik őrmesterét, aki a Black Lives Matter tüntetéseken megölt két, szerződéses biztonsági őrt. Egyikükre Carillo egy fehér furgonból nyitott tüzet, a furgon vezetőjét szintén sikerült elfognia az FBI-nak.

A Boogaloo ténylegesen egy vezető nélküli mozgalom, amely az internet legaljáról, a 4chanről nőtte ki magát. A nevük egy ‘80-as években készült filmből, a Breakin' 2: Electric Boogaloo-ból ered. Maga a kifejezés az “alacsony minőségre” utal, de 2019 októbere inkább egyfajta kódként használják egy polgárháború kirobbantására. Ennek ellenére nehéz meghatározni, hogy pontosan mi is a Boogaloo ideológiája. Ami biztos, hogy a kormányzatot fegyveres erővel döntené meg (Trumpot zsarnoknak tartják) és szeretnék, ha mindenki korlátlanul fegyverkezhetne. A Black Lives Matters mozgalmat amolyan ugródeszkának tarthatják, mert azt állítják, azért jelentek meg a George Floyd halála miatti tüntetéseken, hogy a tüntetőket megvédjék a rendőröktől, hatóságoktól. Valószínűbb azonban, hogy közel sem a Black Lives Matters melletti szimpátia, inkább a benne rejlő lehetőség az, ami miatt a “boog” színre lépett: június 4-én három, a mozgalomhoz tartozó férfit vettek őrizetbe Las Vegasba azzal a gyanúval, hogy erőszakot akartak kirobbantani a tüntetéseken. Gyakorlatilag terrorizmussal vádolják őket.

Büszke fiúk

A tüntetéseken elharapózó erőszakért tartják felelősnek sokan (köztük Trump is) a szélsőbaloldalhoz sorolt antifákat is, róluk ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Van viszont az antifáknak egy komoly ellenségük, akik egyértelműen a szélsőjobbhoz tartoznak és az ONA tagjaihoz hasonlóan megjelentek a tüntetéseken. Ők a Büszke Fiúk (Proud Boys) néven ismert alakulat.

A PB-t 2016-ban alapította egy kanadai-brit szélsőjobbos aktivista, a Vice-alapító, majd azt elhagyó, bevándorlóellenes Gavin Mclnnes. A férfi azóta kilépett a szervezetből. A csoport nevének eredete az Aladdin című Disney film dalára utal, tagjai pedig többnyire fekete ruhában, sárga pólóban járnak és olyan sapkában, amelyen a “Make America Great Again” (Tegyük újra naggyá Amerikát) szöveg olvasható.

A PB aktivistái az utcai tüntetéseken rendre összecsapnak az antifákkal - eddig ilyen összetűzések leginkább New Yorkban, Oregonban és Washingtonban voltak, illetve a 2017-es charlottesville-i balhékban. A Proud Boys egykori tagja az a Jason Kessler, aki részt vett egy 2017-es fehér nacionalista rendezvény megszervezésében a Virginia-állambéli Charlottesville-ben, amelyen egy autó az ellentüntetők közé hajtott, megölve egy nőt.

Két tagjukat októberben négy-négy év börtönre, és utána öt év további megfigyelésre ítélte, amiért 2018-ban New Yorkban balhéztak az antifasiszta tüntetőkkel, és négy "antifát" megvertek. Rajtuk kívül még nyolc Prod Boys-tagot vádoltak meg a verekedés miatt, ami a Metropolitan Republican Club előtt történt, miután ott fellépett az alapító Gavin McInnes. Hét tag közülük vádalkut kötött, egy pedig tárgyalásra vár még.

Egy jogvédő civil szervezet gyűlöletcsoportnak minősítette őket, ezt pedig az alapító Mclnnest annyira megbántotta, hogy pert indított a civil szervezet ellen, noha 2018 őszén már kilépett az általa alapított PB-ből.  

(Borítókép: A Boogaloo tagjai egy tüntetésen 2020. május 29-én. Fotó: Logan Cyrus / AFP)

Rovatok