Index Vakbarát Hírportál

A Molotov–Ribbentrop-paktumot elítélő határozat érvénytelenítésétől félnek a lengyelek és a balti államok

2020. június 25., csütörtök 13:06 | aznap frissítve

Közös állásfoglalásban tiltakoznak a lengyel szejm és a balti országok külügyi bizottságainak elnökei az ellen, hogy az orosz alsóház (Állami Duma) vitára bocsátja a Molotov–Ribbentrop-paktumot elítélő 1989-es szovjet határozat érvénytelenítéséről szóló tervezetet.

Alekszej Zsuravljov tervezete szerint az Állami Duma érvénytelenítené azt a határozatot, melyben 1989. december 24-én a Szovjetunió Népi Küldötteinek Kongresszusa elítélte a Molotov–Ribbentrop-paktum és más megállapodások aláírását a náci Németországgal.

Az aláírók szerint Zsuravljov kezdeményezése „a történelmi revizionizmus sajnálatos kísérlete”, hiszen a 1939 augusztusában kötött paktum titkos záradékának következtében a balti országok elveszítették függetlenségüket, Lengyelországot felosztották a hitleri Németország és a Szovjetunió között.

A PAKTUM KÖZVETLEN ELŐZMÉNYE VOLT A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ KITÖRÉSÉNEK, ÉS KÖVETKEZMÉNYEKÉNT A KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOK TÖBB ÉVTIZEDRE ELVESZÍTETTÉK SZUVERENITÁSUKAT.

Hozzáteszik, az orosz tervezet rehabilitálja a totalitarista, birodalmi politikát, és kísérletet tesz a kisebb szomszéd országok elleni erőszakon alapuló nemzetközi kapcsolatok igazolására. „Rendkívül veszélyes”, mert megerősíti az Oroszországi Föderáció Ukrajnával, Grúziával és Moldovával szemben folytatott eddigi politikáját, valamint utat nyit a nemzetközi jog további, a szomszéd országok függetlenségét és szuverenitását veszélyeztető megsértéséhez – áll a nyilatkozatban, az MTI fordítása szerint. 

A dokumentumot jegyző bizottsági elnökök arra hívták fel az Állami Duma képviselőit, hogy mondjanak le a Zsuravljov-tervezet további megvitatásáról, és törekedjenek a kölcsönös bizalom és a jószomszédi kapcsolatok megújítására.

Reményüket fejezik ki, hogy a mai orosz képviselők nem kisebb bölcsességet és bátorságot fognak tanúsítani, mint 1989-es elődeik.

Varsó múlt héten a Nyugat ellen következetesen folytatott információs háború elemének nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnök által jegyzett terjedelmes, szintén a második világháború előzményeiről – ezúttal az 1938-as müncheni francia–brit–német–olasz paktumról – szóló cikket. A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője szerint Moszkva az utóbbi időben a Szovjetunió történelmének „tisztára mosására”, Sztálin és Hitler együttműködésének a köztudatból való kitörlésére törekszik.

Rovatok