Index Vakbarát Hírportál

Rejtett kamerás felvételekkel bizonyították az elefántok kínzását Thaiföldön

2020. június 25., csütörtök 10:43

Rejtett kamerával készült felvételt tett közzé egy állatvédő szervezet szerdán, amelyen látható, milyen durva eszközökkel idomítanak egy elefántborjat, mielőtt a turisták szórakoztatására befognák, írja az MTI. A brit székhelyű World Animal Protection (WAP) filmjével arra szólít fel, hogy fejezzék be az állatok kínzását.

Mint írták, a felvételen egy kétéves nőstény elefántkölyköt erőszakkal választanak el az anyjától. Ezután a szenvedő állatot napokra bezárják egy szűk helyre - a megtörés helyére-, ahol kötelekkel és láncokkal akadályozzák meg, hogy megszökjön.

A borjat egy bikahorognak nevezett, elefántok idomítására használt, fémkampóban végződő hosszú bottal ütlegelik, hogy megértessék vele az alapvető vezényszavakat. Az ütésektől néha kiserked az állat vére. A WAP nem közölt részleteket arról, hogy hol vették fel a filmet, nehogy a készítőit hátrányok érjék.

Video shows abusive taming of baby elephant for Thai tourismhttps://t.co/wpjx3yPrY8 pic.twitter.com/md8s16aj22

— AFP news agency (@AFP) June 25, 2020

Thaiföldön mintegy háromezer idomított elefánt dolgozik a turizmusban, a hátukra ültetik az embereket és sétára viszik őket vagy produkciókat kell a nézőknek bemutatniuk. Állatvédők régóta tiltakoznak az elefántoknak a szórakoztató ipart kiszolgáló kínzása ellen.

A koronavírus-világjárvány miatt Thaiföldön is leállt a turizmus, ezért elefántok százai tértek haza idomárjaikkal a falvakba, hogy éhen ne haljanak. A következő hetekben azonban az ország a korlátozások lazítására készül, az állatvédők ezért attól tartanak, visszatér az elefántok kínzása is.

Rovatok