Index Vakbarát Hírportál

Trudeau nem adja a Huawei pénzügyi igazgatónőjét a Kínában őrizetbe vett kanadaiakért

2020. június 25., csütörtök 21:27

Hollywoodi drámába illő alkudozás folyik éppen két nagyhatalom, Kína és Kanada között: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtökön elutasította, hogy a Kanadában amerikai kérésre őrizetbe vett Meng Van-csout, a kínai Huawei telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatónőjét kicseréljék két kanadai állampolgárra, akiket Kínában bebörtönöztek.

Trudeau szerint a fogolycsere kanadaiak millióit sodorhatja veszélybe, és esze ágában sincs gyakorlatot teremteni, aminek akár az a következménye is elképzelhető, hogy Kínában vagy a világ más országaiban találomra kanadai állampolgárokat vegyenek őrizetbe a kanadai igazságszolgáltatás befolyásolására.

Itt nemcsak a két érintettről van szó, hanem minden egyes kanadairól, aki Kínába, vagy más tengerentúli országba utazik. Ezentúl egyetlen kanadai sem lenne biztonságban, ha a kínai kormány arra a következtetésre jutna ebből a cseréből, hogy a kanadaiak találomra történő őrizetbevétele egy hatékony módja a befolyásszerzésnek a kanadaiak, illetve a kanadai kormány felett.

Trudeau napi járványügyi sajtótájékoztatóján reagált Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő felvetésére, aki szerdán jelezte, hogy Peking hajlandó volna a kémkedés vádjával több mint 560 napja fogva tartott kanadaiak elengedésére, ha Ottawa leállítja a gazdasági bűncselekményekkel vádolt Meng Van-csou kiadatását az Egyesült Államoknak.

Pekingben június 19-én jelentették be, hogy vádat emeltek a 2018 óta letartóztatásban lévő Michael Kovrig volt diplomata és Michael Spavor üzletember ellen. Kovrig korábban Pekingben teljesített diplomáciai szolgálatot, Spavor pedig tanácsadó volt észak-koreai ügyekben is. A pekingi ügyészség kémkedéssel és államtitkok kiszivárogtatásával vádolta meg őket. A két kanadai férfit néhány nappal azt követően hallgatták ki, hogy Vancouverben amerikai kérésre elfogták Meng Van-csout.

Rovatok