Index Vakbarát Hírportál

Bulgáriában és Ukrajnában rekordszámú fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, Szlovákiában ismét iskolákat zártak be

2020. június 26., péntek 12:22

Minden korábbinál nagyobb mértékben, 166-tal nőtt és ezzel 4408-ra emelkedett a regisztrált új koronavírus-fertőzések száma Bulgáriában egy nap alatt - közölte az MTI. Ez 38-cal több új fertőzést jelen az előző naphoz képest, ami a legmagasabb napi növekmény a járvány kezdete óta a 7,1 milliós balkáni országban. Százhét ember felgyógyult a kórból, ezzel a gyógyultak összesített száma 2370-ra emelkedett.

Az elmúlt 24 órában újabb két beteg halt meg, velük a kórban elhunytak száma 211 lett. 384 beteget kezelnek kórházban, közülük tizenhatot intenzív osztályon. Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést. Március 13-ától május 14-éig rendkívüli helyzetet rendeltek el a hatóságok, jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, ennek hatályát július 15-éig meghosszabbították. Kötelező a távolságtartás és a szájmaszk viselése a zárt, belső terekben.

Ukrajnában is rekordmagas lett az egy nap alatt mért fertőzöttek száma: 1109 új beteget regisztráltak az országban - írja az MTI. A fertőzöttek napi növekménye a járvány kitörése óta most először haladta meg az ezret.

Az azonosított fertőzöttek száma 41 117-re nőtt, az elhunytaké - 19 újabb halálos áldozattal - elérte az 1086-ot, miközben eddig 18 299-en gyógyultak meg, közülük 541-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 21 732.

A legtöbb új beteget már két hete változatlanul a nyugati országrészben lévő Lviv megyéből jelentik. Mostanra Lviv megye - megelőzve a fővárost, Kijevet - az ország legfertőzöttebb területévé vált. A szintén nyugat-ukrajnai Rivne megyében 116 új esetet és két újabb halálos áldozatot jegyeztek fel, továbbá a fővárosban, Kijevben is kiugróan magas volt az elmúlt napi növekmény, 113 új fertőzöttet azonosítottak, és még egy beteg halt meg.

Kárpátalján előző nap 93 új beteget regisztráltak, és három újabb haláleset történt. Velük együtt az azonosított fertőzöttek száma 2547-re, a halálos áldozatoké 73-ra nőtt, miközben eddig 917-en győzték le a kórt.

Szlovákiában két kisvárosban ismét bezárják az iskolákat a koronavírus-fertőzés terjedése miatt. Csaca (Cadca) és Karásznó (Krásno nad Kysucou) vezetése a Covid-19 betegség esetszámának növekedése miatt úgy döntött, hogy péntektől, illetve hétfőtől bezárják a településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt, például uszodákat, sport- és kulturális intézményeket. Szlovákiában az általános és középiskolákban a jövő kedden ér véget a tanév.

Az érintett - a szlovák-cseh és a szlovák-lengyel határhoz egyaránt közeli - régióban az elmúlt napokban néhány tíz fővel emelkedett a kórral újonnan megfertőzöttek száma, ami a korábbiakhoz képest viszonylag magasnak számít. Sajtóközlések szerint ez a növekedés alighanem a határnyitással és a hazaérkezett betegekkel függhet össze. 

Szlovákiában ezen héten a korábbi két hónaphoz képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga. Csütörtökön 13, szerdán pedig 23 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1643 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1455-öt gyógyultnak nyilvánítottak. A kór hivatalos halálos áldozatainak száma 28, és eddig több mint 206 ezer vírustesztet végeztek el.

Horvátországban is fellángolt a fertőzés: csütörtökön mérték április elseje óta a legtöbb a fertőzést.

Rovatok