Index Vakbarát Hírportál

Átnevezik a Szerecsen Gyógyszertárat, mert a neve kirekesztőként értelmezhető

2020. június 28., vasárnap 07:22

A bécsi Szerecsen (vagy Mór) Gyógyszertárat 1350-ben alapították, és a dokumentumok szerint ez Bécs harmadik legrégebbi gyógyszertára. Korábban hívták A fekete etiópiaihoz (címzett) gyógyszertárnak is, de száz éve a Szerecsen Gyógyszertár (Mohren-Apotheke) elnevezést használják. Az amerikai George Floyd rendőri meggyilkolása után fellángol fekete polgárjogi tiltakozások hatására aláírásgyűjtés indult a gyógyszertár átnevezése érdekében.

A patika vezetője, Teresa Marosi szerint a kezdeményezés félreértésen alapszik, hiszen a Szerecsen név a legkevésbé sem sértő az afrikai emberekre nézvést. Sőt, elismerő. A furcsa névadás hátterében ugyanis az áll, hogy a középkorban Európában fejletlen volt az orvostudomány és a gyógyszerészet, ellenben Észak-Afrikában sokkal fejlettebb volt. Így a gyógyszereket onnan importálták, és az emberek megbíztak a "szerecsen" jelzővel hirdetett készítményekben.

Ennek ellenére, a tiltakozás hatására beleegyeztek, hogy átnevezik a gyógyszertárat, ami azonban a bürokratikus szabályok miatt nem holnap fog megtörténni.

(MTI)

Rovatok