Index Vakbarát Hírportál

Az élen végzett az első fordulóban, de nem örülhet a lengyel elnök

2020. június 28., vasárnap 21:23 | aznap frissítve

Az első fordulót ugyan megnyerte, de második fordulóra kényszerült a jelenlegi államfő a lengyel elnökválasztáson. Az első exit pollok szerint a kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) támogatását élvező Andzej Duda 41,8 százalékot szerzett, míg az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje – az elnökválasztásra alig másfél hónapja bejelentkezett varsói polgármester –, Rafał Trzaskowski valamivel több mint 30 százalékot ért el. A hibaszázalék két százalékpont körül van.

A több mint tíz százalékpontos előny azonban nem megnyugtató a 2015-ben megválasztott Duda számára, mivel a felmérések szerint a második forduló teljesen nyílt, a kormánypárt és az ellenzék jelöltje is 50 százalék körüli eredményre számíthat.

Az inkább félprezidenciális, mint parlamenti köztársaságként jellemezhető Lengyelországban az államfő komoly ellensúlyt képezhet a parlamenttel szemben, amennyiben a kormánytöbbség nem éri el a 60 százalékot. A PiS-nek önmagában nincs abszolút többsége, de két kisebb koalíciós partnerével együtt sem éri el a 60 százalékos többséget, így a Jarosław Kaczyński vezette kormánypártnak komoly fejfájást okozhat, ha Duda nem húzza be a győzelmet két hét múlva, július 12-én.

Áprilisban még biztos volt az államfő győzelme, ám a május 10-re tervezett elnökválasztást a koronavírus miatt el kellett halasztani. A kormánypárt ugyan ragaszkodott volna hozzá, hogy a járványügyi korlátozások ellenére megtartsák a választást, ám ehhez vitatható jogszerűséggel igyekezett szabályt módosítani – teljes egészében levélben akarta lebonyolítani a választást –, ami nemcsak az ellenzékből váltott ki tiltakozást, de a koalíciós partner is ellenezte. A konfliktusról, amelyre kis híján ráment a kormánytöbbség, itt olvashat bővebben.

A választás így bizonyos értelemben a PiS vezette kormánykoalíció jogállamiság határait feszegető politikájának megítéléséről is szól. Hogy a lengyelek szerint is tétje van a választásnak, azt jelzi a szokásosnál magasabb, 62,9 százalékos részvételi arány. Minden eddiginél többen jelentkeztek be a választásra a külföldön élő lengyelek közül, mintegy 387 ezren.

A 11 jelöltből harmadikként Szymon Hołownia újságíró-filantróp-producer futott be, akinek a most elért eredmény ellenére a második fordulóban is lett volna esélye: a választás előtti felmérések szerint éppúgy 50 százalék körüli eredményre számíthatott volna Dudával szemben, ahogy Trzaskowski. Az ő támogatottsága a varsói polgármester bejelentkezéséig már a 20 százalékot is elérte, január eleje óta folyamatosan jött fel az ellenzéki jelöltek között, ahogyan a PO korábbi jelöltje, Małgorzata Kidawa-Błońska fokozatosan lemaradt. (A szejm alelnöke januárban még 26 százalékon állt, de áprilisra 5 százalékra csökkent a támogatottsága.)

Hołownia gyors felemelkedése most rövid távú volt, de valójában nemcsak a PiS-nek, hanem a PO-nak is figyelmeztetés volt: független jelöltként szerzett támogatottsága mutatta azt is, hogy a 38 milliós Lengyelország választóinak jelentős része kiábrándult a bevett politikai erőkből – ahogyan ez a térségben Szlovákiában vagy Ukrajnában is történt.

A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak a szavazatok 7,4 százalékát szerezte meg. Robert Biedroń melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő 2,9 százalékos, a Lengyel Parasztpárt elnöke, Władysław Kosiniak-Kamysz pedig 2,6 százalékos eredménnyel végez az exit poll szerint.

Készülnek a következő körre

A szavazás után Andrzej Duda gratulált az összes riválisának. Szerinte jelentősen jobb eredményt ért el, mint a 2015-ös választás első fordulójában, amikor a voksok 34,8 százalékát nyerte el. Bejelentette a kampány folytatását is a második forduló előtt. Úgy vélte: programja „nagyon sok, Lengyelországot illető ügyben” megegyezik a negyedik helyen végzett Bosakéval.

Trzaskowski megköszönte az ellenzéki többségű szenátus, valamint az őt támogató egyes önkormányzatok segítségét. „Nélkülük már régen túl lettünk volna a választáson, most viszont esélyünk van győzelemre” – jelentette ki. Gratulálva is Dudának, Trzaskowski a jelenlegi államfő által támogatott, nagyvonalú szociális kormányprogramok folytatását ígérte. Szymon Hołownia választóinak Trzaskowski azt ígérte: felül akar kerekedni a régi politikai vitákon. Mindemellett méltatta a független jelöltet, hogy sok, eddig nem szavazó embert sikerült mozgósítania, írja az MTI.

Hołownia azt mondta, a következő napokban dönti el, hogy a két befutó jelölt közül melyikre szavaz július 12-én. Választási stábjának vezetője, Jacek Cichocki, aki a PO kormányzása idején belügyminiszter volt, viszont már azt mondta: ő személy szerint Trzaskowskira voksol majd.

Rovatok