Index Vakbarát Hírportál

Hastáncost ítéltek börtönre Egyiptomban, mert züllésre csábított

2020. június 28., vasárnap 09:00

Sama el-Masryt, az ismert egyiptomi hastáncost hároméves börtönbüntetésre, illetve 300 ezer egyiptomi fontos (hatmillió forintos) pénzbüntetésre ítélték, mivel a közösségi médiában olyan csábító képeket tett közzé magáról, amelyek a bíróság értékelése szerint alkalmasak voltak a családi értékek megsértésére.

El-Masryt még áprilisban tartóztatták le, miután a Tiktokon és más közösségimédia-platformokon szexuális tartalmú képeket és videókat posztolt. A táncos tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a képeket és videókat ellopták a telefonjáról, és az ő tudta és beleegyezése nélkül tették ki az internetre.

A bíróság nem fogadta el a védekezését, és úgy ítélte meg, hogy a nő tevékenységével nemcsak a családi princípiumokat, de Egyiptom értékeit is megsértette, és olyan oldalakat működtetett az interneten, amelyek célja az erkölcstelenség bátorítása volt.

A hastáncos elleni fellépés az egyiptomi közösségi médiában egyre sikeresebb, és egyre nyíltabban szexuális tartalmakat posztoló női influenszerek megregulázásának része. A kampány támogatói szerint Egyiptomban a családi értékek és hagyományok rombolását a törvények és az alkotmány tiltják, márpedig az influenszerek pont ezt teszik. 

Egyiptomban 2018-ban olyan kiberbűnözés elleni törvényt fogadtak el, amely praktikusan korlátlan hatalmat ad a kormány kezébe, hogy az online terjesztett információkat cenzúrázza, illetve a kommunikációt megfigyelje. Ennek értelmében az utóbbi hónapokban számos netes női hírességet letartóztattak az országban, az erkölcstelenség propagálásának egy kaptafára húzott vádjával. Férfiakat nem tartóztattak le ugyanezért.

(Guardian)

Rovatok