Index Vakbarát Hírportál

Megint álhírek miatt támadtak meg egy kórházat Mexikóban

2020. június 28., vasárnap 16:19

Újra terjedőben van a vírus Latin-Amerikában és Ázsiában is az MTI összefoglalója alapján. Az aktuális számokat egyébként például itt tudja követni. De azt se felejtse el, hogy a pontosnak megadott számok valójában elképesztően pontatlanok, gyakran még az országrészek közti összehasonlítás is kevéssé értelmezhető.  

Brazíliában van épp a második legtöbb koronavírusos fertőzött és a második legtöbb haláleset is  ott történt, az első egyébként az USA. Szóval Brazíliában vasárnapra azt lehet tudni a helyi egészségügyi minisztérium adatai alapján, hogy :

A perui egészségügy-minisztérium szombati jelentése szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 3625-tel majdnem 276 ezerre nőtt, a halálesetek száma 9135 főnél tart. Az országban június 30-án feloldják a korlátozásokat, de nem mindenhol, hét régióban továbbra is életben maradnak. Peruban több mint egy hónapja, március 16-án vezettek be kötelező karantént és kijárási tilalmat.

Kolumbiában egy nap alatt 4149 új fertőzöttet jelentettek, ez már egy hét alatt a harmadik rekord. A fertőzöttek száma 88 591, több mint Kínában. A halálesetek száma lassan eléri a háromezret, 128 ember pénteken vesztette életét.

A délkelet-mexikói Chiapas államban péntek este kórházakat rongáltak meg és rendőrautókat rongáltak meg Larrainzar településen, miután

olyan álhírek terjedtek el, amelyek szerint füstöléssel szándékosan terjesztik a vírust.

Több chiapas-i közösség ellenzi a dengue-láz elleni füstölést és a Covid-19 ellen alkalmazott fertőtlenítő sprayket. Egyesek azt hiszik, hogy a kormány szándékosan terjeszti így a vírust. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Chiapasban hamis hírek alapján erőszakcselekményeket követtel el kórházak ellen. A 127 milliós lélekszámú Mexikóban 208 392 fertőzöttet és 25 779 halálesetet jelentettek.

Ázsiában a korlátozó intézkedések enyhítésével ismét nőtt a fertőzöttek száma.

Az afrikai kontinens leginkább sújtott országából, a Dél-afrikai Köztársaságból szombaton egy nap alatt új 7210 fertőzöttet jelentettek, így már majdnem 132 ezer fertőözttnél járnak. 73 új halálesettel a járvány áldozatainak száma 2413 fő a helyi egészségügy-minisztérium alapján.

Világszerte egyébként átlépte a 10 milliót a koronavírusban megfertőződöttek száma, hét hónap alatt a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben közel félmillióan hunytak el, miközben a járvány által súlyosan érintett országok enyhíteni kezdek a korlátozásokon.

A tízmillió fertőzött kis híján a kétszerese az évente feljegyezett súlyos influenzás megbetegedéseknek, míg a a csaknem félmillió haláleset nagyjából megegyezik az influenza okozta halálesetek éves számával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

(Borítókép: Koranavírussal fertőzött beteget szállítanak egy mexikói kórházba 2020 június 24-én. - fotó:  Cristopher Rogel Blanquet / Getty Images)

Rovatok