Index Vakbarát Hírportál

Több ezren menekülnek a mianmari hadsereg tisztogató műveletei elől

2020. június 28., vasárnap 17:09

Emberek ezrei menekülnek Mianmarban a hadseregnek Arakán államban egy helyi lázadócsoport ellen indított újabb tisztogató művelete elől – írja az MTI. Az ENSZ, illetve a délkelet-ázsiai országban található több diplomáciai képviselet is önmérsékletre intette vasárnap a mianmari hadsereget, illetve az Arakáni Hadsereg nevű szakadár szervezetet.

A világszervezet aggodalmát fejezte ki olyan értesülések kapcsán, miszerint emberek rekedtek a harcok térségében és nincs lehetőségük a régiót elhagyni. Felszólította a konfliktus szereplőit, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, kíméljék meg a civil lakosságot. Ezen kívül fegyverszüneti megállapodást kérnek a résztvevőktől, amit most a járvány miatt még sürgetőbbnek tekintenek.

Az ENSZ szerint több mint tízezer ember él Kjauktan település térségében, ahol a harcok jelenleg zajlanak. A lakosság egy része elmenekült, miután a hatóságok evakuálási parancsot adtak ki a héten bejelentve a tisztogató művelet megkezdését.

A tisztogató művelet kifejezésnek különleges jelentése van Mianmarban, ugyanis a hadsereg így jellemezte a 2017 elején a rohingják ellen indított műveletét, amelynek következtében a muszlim kisebbség 700 ezer tagja menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe.

A mianmari hadsereg lázadók elleni fellépését ENSZ-képviselők a „népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak" minősítették.

Zav Htaj kormányszóvivő szombaton közölte: a kormányzati tisztségviselők felkérték a hadsereget, hogy ne használja a tisztogató művelet kifejezést. Egyben hozzátette, hogy az evakuálási parancsot visszavonták.

A Yahoo! News azt írja, hogy a térségben kijárási tilalom van érvényben, valamint az internet elérése is nehézkes, így nehéz megerősíteni a jelentéseket.

Folyamatosan lövik a falvunkat a városból és a közeli kis völgyekből. Mindannyian menekülünk, és nehezen találunk ételt

– mondta egy menekülő kjakutani lakos az AFP-nek. A harcok miatt eddig több tízezren menekültek el a térségből.

Rovatok