Index Vakbarát Hírportál

Republikánus kampányrendezvényeket mondtak le az egyre gyorsabban terjedő koronavírus miatt

2020. június 28., vasárnap 10:39

Szombaton öt amerikai tagállamban is az eddigi legmagasabb napi új esetszámot regisztrálták a koronavírus-járvány kezdete óta. Mike Pence alelnök ezért több kampányrendezvényt is törölni kényszerült.

Az Egyesült Államokban 2,5 millió fölé emelkedett az igazolt esetek száma. Az általánosan elfogadott képlet szerint ez azt jelenti, hogy az országban legalább 25 millióan fertőződtek már meg a vírustól. Az amerikai halálos áldozatok száma 125 ezer, a világon a legmagasabb.

Pence Donald Trump elnöki újraválasztása érdekében kampányolt volna Floridában, illetve Arizonában a jövő héten, de ezeket az eseményeket törölték "elővigyázatosságból", az indoklás szerint. Valóban indokolt lehet az elővigyázatosság, hiszen Floridában 9585 új esetet regisztráltak 24 óra alatt (ez zsinórban a második napja abszolút rekord), Arizonában pedig 3591-gyel emelkedett a fertőzöttek száma (ez is egyezik az néhány nappal korábbi rekorddal).

Nevadában tegnap az előző rekord kétszerese volt az új esetszám, és Dél-Karoliában és Georgiában sem volt még soha ilyen sok új fertőzött egy nap alatt. A Reuters értékelése szerint a járvány újbóli fellángolása azokban a déli és nyugati államokban a legagresszívebb, ahol a legkorábban és a legóvatlanabbul nyitottak a lezárások után, és mindez

"figyelmeztetés lehet arra, hogy a vírus kontrollálása csak illúzió lehet".

Emiatt számos állam újból korlátozó intézkedéseket vezetett be, illetve leállították a korlátozások feloldásának folyamatát. A washingtoni kormányzó tegnap bejelentette, hogy elhalasztja a gazdaság újranyitásának következő fázisát, mivel a járvány terjedése újra gyorsulni kezdett. A texasi kormányzó újra bezáratta a bárokat, és korlátozta az éttermek beltéri kapacitását.

A republikánus floridai és texasi kormányzók a rájuk nehezedő nyomás ellenére sem hajlandók állami szinten maszkviselési kötelezettséget bevezetni, ennek felelősségét a helyi önkormányzatokra tolják inkább.

Rovatok