Index Vakbarát Hírportál

Trump emberei direkt eltávolítottak több ezer, távolságtartásra figyelmeztető matricát Tulsában

2020. június 28., vasárnap 14:12 | aznap frissítve

Június 20-án Donald Trump amerikai elnök az egyesült államokbeli járvány újbóli fellángolásának kellős közepén, a szakértők egybehangzó tiltakozásának dacára lakossági fórumot tartott az oklahomai Tulsában. A 19 ezer férőhelyes stadionba végül csak jóval kevesebben mentek el, így teltházról szó sem volt. A koronavírus-fertőzés kockázata ennek ellenére jelentős volt, hiszen a vírus semmit sem szeret jobban, mint a zárt térben tartott tömegrendezvényeket.

Ha az esemény megtartása önmagában nem tűnt volna elég felelőtlennek, akkor itt egy kis adalék, amelyet a Washington Post tudott meg és hozott nyilvánosságra. A gyűlést megelőző órákban Trump kampányemberei arra utasították a helyszín alkalmazottjait, hogy távolítsák el a minden második székre ragasztott "Kérem, ne üljön ide" feliratú piros matricát. A matricák természetesen a szociális távolságtartásra hívták volna fel a résztvevők figyelmét.

A matricák eltávolítása ellent mondott a helyszínül szolgáló BOK Center vezetősége  utasításainak. Ők azért vásároltak 12 ezer matricát, hogy így bírják távolságtartásra a látogatókat, és ezeket előzetesen felragasztották szinte minden második székre. Amikor azonban megérkeztek Trump emberei, utasították a helyi alkalmazottakat, hogy azonnal szedjék le a matricákat, illetve ezt ő maguk is elkezdték. A WaPo által megszerzett videón látható, ahogy öltönyös-kitűzős emberek szedegetik a matricákat.

Amikor Trump a színpadra lépett, már nyomuk sem volt a matricáknak, sem a távolságtartásnak. Persze lehet, hogy optikailag jobban jártak volna Trumpék, ha a közönség viszonylag kevés tagja inkább arányosan eloszolva betölti a teljes rendelkezésére álló teret, ahelyett, hogy a nézőtér kis részein tömörültek.

A helyszín fenntartói névvel nem reagáltak az értesülésre. Trump kampányszóvivői tagadták, hogy bármit is eltávolítottak volna, és azt hangsúlyozták, hogy betartottak minden rendelkezést. Trump csapatából legalább hat embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, köztük két titkosszolgálati tisztnél. A kampányesemény után Tulsa megyében rekordot döntött az  új koronavírusos esetek száma.

Rovatok