Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztatják Mississippi állam zászlaját

2020. június 29., hétfő 05:56

Az Egyesület Államok több államában is névváltoztatásokról döntöttek a hétvégén, miután George Floyd halála után országszerte tüntetések kezdődtek a feketék elnyomása ellen.

Megváltoztatják például Mississippi állam zászlaját, azon ugyanis egy olyan jelkép van, amely a rabszolgaság korára emlékeztet. A zászló bal felső sarkában az egykori konföderációs államok jelképe látható, piros alapon kék kereszt, az utóbbiban végig fehér csillagokkal. Ez az amerikai polgárháborúban (1861–1865) a konföderációba tömörült déli államok zászlója volt. A mississippi törvényhozók megállapodtak abban is, hogy kilenctagú bizottságot bíznak meg az új lobogó megtervezésére, és erről a novemberi választásokon dönthetnek majd a helyi szavazók.

A Princeton Egyetem felügyelőbizottsága úgy döntött a hétvégén, hogy megváltoztatja a demokrata párti Woodrow Wilson elnökről (1913–1921) elnevezett iskolájának és kollégiumának nevét. Szerintük Wilson „rasszista gondolkodása és politikája miatt” nem lehet névadója egy olyan iskolának, amelynek oktatói és diákjai elkötelezettek a rasszizmus bármely formája elleni harcban. 

Névváltoztatásra készülnek a kaliforniai Orange megyében is, ott a Santa Anában lévő megyei repülőtér nevét írják át, amit John Wayne amerikai színészről neveztek el. Ezt azzal indokolták, hogy a színészlegenda „rasszista és fanatikus kijelentéseket” tett egy, a Playboy magazinnak adott, 1971-es interjújában, és ezért méltatlan arra, hogy a reptér a nevét viselje. „Hiszek a fehér felsőbbrendűségben mindaddig, amíg a feketék nem válnak olyan tanult emberekké, akik képesek a felelősségvállalásra. Nem hiszem, hogy hatalmat és vezetői pozíciókat kell adni felelőtlen embereknek” – fogalmazott Wayne, azt is hozzátéve, hogy nem tartja megbocsáthatónak a rabszolgaságot. 

Közben Minneapolis város vezetése arról döntött az MTI beszámolója szerint, hogy személyi testőröket alkalmaz annak a három demokrata párti politikusnak a védelmére, akik a rendőrség felszámolását szorgalmazták, miután állítólag halálos fenyegetéseket kaptak. 

Rovatok