Index Vakbarát Hírportál

Azért állt ki fegyverrel a háza elé az amerikai ügyvéd, mert félt, hogy megölik a tüntetők

2020. július 1., szerda 12:27

Többen megvádolták azzal a St. Louisban élő Mark McCloskey-t, hogy épp a Black Lives Matter-mozgalommal (kb. a Fekete Életek is Számítanak) szemben állt ki vasárnap, amikor feleségével együtt felfegyverkezve kivonult a háza elé, hogy a birtokukra lépő mintegy kb. 300 tüntetővel szemben megvédjék ingatlanjukat és magukat. McCloskey kedden a CNN-nek adott interjút, amiben azt mondta: veszélyben érezte magát, és ő csak védte az életét, a feleségét, az otthonát.

A megmozdulás áldozata voltam, bejöttek a kapun.

Hozzátette, teljesen nevetséges, hogy kikiáltották a Black Lives Matter-mozgalom ellenségének, ilyesmiről ugyanis szó sincs, és nem is érdekelte a tüntetők bőrszíne, ahogyan az sem, mi volt a motivációjuk.

A közzétett videón az látszik, ahogy tüntetők bemennek egy kapun, ami, mint utóbb kiderült, egy magánterületre, pontosabban magánútra zárja le a bejutást. Noha a Porland Place, ahol McCloskey lakik, nincs túl távol a polgármester otthonától, az ügyvéd szerint felőlük nem lehet bejutni oda, és azt is állította, hogy a tüntetők betörték a kaput, valamint megfenyegették, hogy megölik a kutyáját, a házát pedig felgyújtják. Ügyvédjük, Albert S. Watkins a CNN-nek úgy nyilatkozott: ügyfelei abszolút támogatják a Black Lives Matter-mozgalom üzenetét, de azt nem, hogy ennek a zászlaja alatt erőszak, fosztogatások, rablások történjenek. McCloskey megjegyezte: akkor váltott át benne valami, és gondolta azt, hogy ez mégsem minősül tüntetésnek, amikor a demonstrálók áttörtek a vaskapun.

Az a videók és szemtanúk beszámolói alapján nem egyértelmű, hogy a bal oldali kapun hogyan jutottak be a tüntetők, nyitva volt-e vagy sem, de az látszik a felvételeken, hogy a jobb oldalit tönkretették.

McCloskey 20 másodperccel azután állt ki a háza elé, hogy a tüntetők átjutottak a kapun, és szóváltásba bonyolódott velük. Feleségével együtt elmondták, hogy ez magánterület, és felszólították őket, hogy menjenek el. A rendőrségi beszámoló szerint ezután a tüntetők sértegetni kezdték őket, és fenyegetőztek. „Amikor a sértettek látták a felfegyverkezett személyeket, maguk is felfegyverkeztek, és értesítették a rendőrséget.”

Az egyik helyi riporter, Daniel Shular azt mondta, valóban volt néhány tüntetőnél fegyver, de állítólag senki sem fogott fegyvert McCloskey-ékra. Az ügyet az illetékes rendőrség vizsgálja. A körzeti ügyész, Kimberly M. Gardner a CNN-nek küldött nyilatkozatában azt írta: hivatala is vizsgálja a történteket, meg kell ugyanis védeniük a békés tüntetéshez való jogot. 

A tüntetők azért indultak a polgármester, Lyda Krewson otthonához, hogy a lemondását követeljék, mert Kewson állítólag közzétette azoknak a névsorát, akik a rendőrség anyagi forrásainak elvételét követelték. A polgármester ezért pénteken elnézést kért.

Az Egyesült Államokban felfokozott hangulat uralkodik már körülbelül egy hónapja, azóta, hogy egy férfi, George Floyd meghalt egy rendőri intézkedés közben Minneapolisban. Floyd halála óta fel-fellángolnak a tüntetések, a demonstrálók a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen emelnek szót, több helyen zavargások, fosztogatások kezdődtek.

Rovatok