Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyminiszter szerint minden nemzetre nézve sértés, amit Kína művel Hongkonggal

2020. július 1., szerda 18:14

Bírálta és felháborítónak nevezte az új hongkongi nemzetbiztonsági törvényt az amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy a Kína által Hongkongra "erőltetett" törvény

"sértés valamennyi nemzetre nézve".

A miniszter aggodalmát fejezte ki minden egyes hongkongi személyes biztonsága iránt. Pompeo szerint az új nemzetbiztonsági törvény valószínűleg érinti az ott élő amerikai állampolgárokat is.

Az amerikai kormányzat folytatja a Donald Trump elnök által meghatározott irányvonal megvalósítását, és minden tekintetben véget vet a Hongkongnak eddig biztosított kedvező elbánásnak, és teljesen megszünteti a különleges kereskedelmi státuszt - jelentette ki. "Még sok munka vár ránk" - fogalmazott, és jelezte, hogy az Egyesült Államok további, Kínára vonatozó törvények meghozatalára készül.

Ahogy arról beszámoltunk, a kínai parlament kedden megszavazta azt a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt, amely ellen számos nagyhatalom is tiltakozott, és amely szakértők szerint gyakorlatilag megszünteti a városállam autonómiáját Kínával szemben.

A megszavazott nemzetbiztonsági törvény értelmében Kína többek között kínai bírókat küldhet a hongkongi bíróságokra, kínai erőszakszervezetek nyithatnak irodákat a városban, illetve saját maguk is beavatkozhatnak, ha úgy találják, hogy valaki megsértette a nemzetbiztonsági törvényt – amely előreláthatóan július 1-jén hatályba is lép. Ez azért lesz szimbolikus, mert éppen július 1-jén lesz 23 éve, hogy a Hongkong visszakerült Kínához.

Majd egy nappal később megtörtént az első letartóztatás Hongkongban az újonnan bevezetett nemzetbiztonsági törvény alapján. A hongkongi rendőrség a Twitteren közölte, hogy letartóztattak egy férfit Hongkong függetlenséget hirdető zászló lengetése miatt, mert ezzel megszegte az új nemzetbiztonsági törvény előírásait.

Rovatok