Index Vakbarát Hírportál

Románia egyelőre nem lazít tovább, mert túl sok a napi új fertőzött

2020. július 1., szerda 16:42

Romániában naponta több mint háromszáz embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, ezért továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, a kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát - írja az MTI.

A román stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az elmúlt 24 órában újabb 326 embernél mutatták ki a fertőzést. Ez a szám az utóbbi két hét adatsorát tekintve már átlagosnak számít. A járvány továbbra is 16 áldozatot követel átlagosan naponta, az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek száma is 222-re emelkedett.

Romániában ennél többen csak május első felében szorultak lélegeztetőgépre.

Az országban április 29-én tetőzött a járvány, amikor több mint 7700 aktív fertőzött volt kórházban. A két hónapos rendkívüli állapotot május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel. Ekkor kezdtek enyhíteni az óvintézkedéseken, kéthetente eddig mindig újabb lazítások jöttek, de ezek a lazítások a fertőzésszám növekedését eredményezte.

Az aktív fertőzöttek száma június 8. után kezdett növekedni: az akkori 4500 esetről mára 6300 fölé emelkedett.

Romániában eddig minden koronavírus-fertőzöttet kórházban ápoltak egészen addig, amíg - két negatív teszt után - gyógyultnak nem nyilvánították őket. Múlt héten az egészségügyi miniszter ugyanakkor elrendelte, hogy tíz nap után engedjék haza a tünetmentes fertőzötteket, így csaknem 1500 ágy szabadult fel a Covid-19-ben szenvedők számára fenntartott kórházi részlegeken.

Mivel az utóbbi három hétben megduplázódott, és ismét 300 fölé emelkedett a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a járványügyi szakemberek tanácsára a kormány elhalasztotta a vendéglők megnyitását.

A szerdai ülésén a kormány módosította ugyan a veszélyhelyzetről szóló korábbi határozatát, de csak kisebb engedményeket fogadott el:

Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben, az egy hónapja megnyílt kerthelyiségekben, illetve a korlátozott számú résztvevővel engedélyezett rendezvényeken legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól azoknak, amik nem élnek közös háztartásban.

Rovatok