Index Vakbarát Hírportál

A sziú indiánok leromboltatnák a híres amerikai elnökök faragványait

2020. július 3., péntek 11:37

A sziú törzs egyik vezetője arra szólítja fel az amerikai kormányt, hogy távolítsa el az amerikai elnökök faragványait szent hegyükről, a Rushmore-hegyről, írja a CNN. Harold Frazier azt írja, hogy a szobrok az amerikai állam törvénytelenségének emlékei. Egy hónapja egy másik sziú vezető, Julian Bear nevezte a tiszteletlenség jelképének a szoborcsoportot. 

A követelés nagy port kavarhat, hiszen a faragás neves és tisztelt amerikai elnököket ábrázol: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arcát vésték a Rushmore-hegybe. A monumentális faragvány ráadásul turisták millióit vonzza a dél-dakotai nemzeti parkba.

A terület története alapján azonban nem alaptalan a követelés. Az amerikai állam és a törzs 1868-ban kötött szerződése alapján a terület az őslakókat illeti. Amikor azonban a hegy környékén aranyat találtak, a szerződést megsemmisítették, és a telepesek a katonaság segítségével már 1870-ben benyomultak a törzsi területre. A szoborcsoportot 1920-ban kezdték a hegybe vájni, szintén nem az őslakók kérésére.

A szobornál hamarosan tiszteletét teszi Donald Trump és neje, a július 4-i ünnepségek alkalmából.

(Borítókép: Amerikai elnökök faragványai, a Rushmore-hegyen 2013-ban. Fotó: Scott Olson / Getty Images)

Rovatok