Index Vakbarát Hírportál

Jean Castexet bízta meg Macron a kormányalakítással

2020. július 3., péntek 10:04

Az Élysée-palota közlése szerint lemondott posztjáról a francia miniszterelnök, Édouard Philippe, és a teljes francia kormány. A kormányzati ügyvitelben mindaddig részt vesz, amíg az új kormány fel nem áll, írja a Sky News. Philippe távozása a feltételezett kormányzati átszervezés előtt történt. Lépése megerősítheti Emmanuel Macron köztársasági elnök pozícióját, aki megpróbálná visszaszerezni a korában elvesztett, csalódott választókat.

Egy csütörtöki ülésen állapodott meg arról a köztársasági elnök és a miniszterelnök, hogy szükség van egy új kabinet felállítására, egy új kezdetre ahhoz, hogy az ötéves elnöki ciklus új szakaszába léphessen.  Macron elnöksége óta  17 minisztercsere történt. A következő kormány célja az lesz, hogy megvalósítsa az elnöki terveket, amelyek főleg az egészségügyet, az idős- és ifjúságpolitikát érintik leginkább – írja a LeMonde.

Emannuel Macron csütörtökön azt mondta: elkötelezett amellett, hogy végrehajtsa a tervezett nyugdíjreformot, viszont azt belátja, hogy a koronavírus-járvány okozott válság, és annak a Franciaországban is várható erős hatásai miatt, szükséges a tervezet átalakítása. „Nem lehet azt megtenni, hogy olyan ország vagyunk, ami a függetlenséget akarja, visszaszerezni az irányítást társadalmi, ökológiai, gazdasági kérdésekben, miközben egész Európában mi dolgozzuk le a legkevesebb időt életünk során" – mondta Macron a reformok szükségességéről a 20minutes.fr szerint.

A reformtervek egy ideje feszültségben tartották a kormányt, ráadásul Macron 2017-es beiktatása óta már egy kormányt elfogyasztott (ez a mostani felállás a második a három éve tartó ciklusban), ezért már korábban is felmerült, hogy ismét feloszlathatják a kormányt. Egy, a napokban közzétett felmérés eredménye szerint a franciák többsége (55 százalék) egy új kormány alakítása során azt támogatná, ha Philippe maradna a miniszterelnök. Ugyanebben a felmérésben egyébként a megkérdezettek 70 százaléka támogatta azt, hogy alakuljon új kabinet – írja a lap.

Az MTI azt írja: A koronavírus-járvány alatt a köztársasági elnök többször hangoztatta, hogy szeretné a politikáját teljesen megújítani, és egy "erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal" képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöld fordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek.

Az utóbbi napok nagy kérdése az volt Franciaországban, hogy mihez kezd majd Edouard Philippe. Le Havre korábbi polgármestere ugyanis a múlt vasárnapi helyhatósági választásokon ismét elnyerte ezt a polgármesteri címet, és azóta ment a találgatás, hogy mik lehetnek ennek az eredménynek a következményei. Különféle újságok elemzései arra jutottak, hogy ez a győzelem nagyon megerősítette Philippe pozícióit, aki a felmérések alapján a választók bizalmát is élvezi, a franciák többsége szeretné, ha ő maradna a miniszterelnök. Ráadásul a franciák azt is szeretnék, ha új kabinet állna fel. Ezért valószínűleg a Macronnal folytatott tárgyalásokon jó feltételekkel tudott tárgyalni. Hogy a Le Havre-i győzelem pontosan milyen hatással volt a mostani eseményekre, valószínűleg csak későbbi elemzések során derül majd ki.

A lemondás nem befolyásolja Philippe újraválaszthatóságát. A LeMonde azt írja a köztársasági elnöki hivatal közleménye alapján, hogy már a következő órákban új miniszterelnököt nevezhetnek ki, aki akár Philippe is lehet. A LeMonde információi szerint az eddigi miniszterelnök nem lesz benne az új kormányban, de mivel ma nyilvánosságra kell hozni az új miniszterelnök személyét, ezért órákon belül mindenképpen kiderül, hogy ki lesz Franciaország új miniszterelnöke.

 A minisztériumok tanácsa legközelebb kedden ülésezik, az új kormány névsorát addig nyilvánosságra kell hozni. A mára tervezett ülés elmarad.

Frissítés 2020. 07. 03. 13:10-kor

Jean Castexet bízta meg pénteken Emmanuel Macron francia államfő az új kormány megalakításával néhány órával az után, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet – közölte az elnöki hivatal Párizsban. A nagyközönség számára ismeretlen, 55 éves, jobboldali politikus 2020 április óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.

Az MTI azt írja, hogy Jean Castex korábban, Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette, 2008 óta a spanyol határ közelében található Prades polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.

(Borítókép: Édouard Philippe 2020. június 29-én. Fotó: Christian Hartmann / Reuters)

Rovatok