Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia beutazási korlátozásokat állított vissza

2020. július 3., péntek 17:09

A szlovén kormány döntése alapján Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt két hétben – tudósított az MTI.

Az említett országok úgynevezett sárga listára kerülnek, ami annyit jelent, hogy állampolgáraiknak meg kell indokolniuk utazásuk célját, ami lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy ingatlantulajdon. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Átkerült viszont a zöld listára Belgium és Hollandia, ahonnan mostantól korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovéniába. A szomszéd országok közül Magyarország, Ausztria és Olaszország is ezen a listán szerepel.

Szlovéniában június közepe óta megint növekszik az aktív fertőzöttek és a napi új esetek száma, jelenleg 139 aktív esetet tartanak számon, ami még nagyon messze van a járvány csúcspontján regisztrált 1100 fő fölötti esetszámtól.

Sokkal rosszabb a helyzet a szomszédos Horvátországban, ahol jelenleg már megint naponta 80-90 új esetet regisztrálnak – ugyanannyit, mint április elején, a legrosszabb időszakban. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. A diagnosztizált betegek közül 88-an vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen, az aktív betegek száma 728.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Rovatok